Rasbeschrijving witte druiven

Stephanie - pitarm

Ook bekend als ‘Stefanie en ’19/1/518’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Zalagyöngye’ x ‘Perlette’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Uit dezelfde kruising werd door dezelfde veredelaar ook het ras ‘Evita’ gewonnen, welke eveneens in FruitLent aanwezig is. ‘Stephanie’ werd omstreeks 2010 geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Middelgrote tot grote geelgroene bessen aan middelgrote redelijk los gevormde trossen met schouders. De bessen hebben vast vruchtvlees met een zoete smaak en worden aangemerkt als bijna pitloos (derhalve pitarm). Rijpt in Nederland waarschijnlijk omstreeks begin tot half oktober, maar mogelijk ook wat eerder.

Groei: Sterke groei met groeiwijze rechtop. Fraaie rood gekleurde scheuten.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Sterk tegen Botrytis. Vermoedelijk enigszins gevoelig voor wintervorstschade.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en is in het voorjaar van 2010 uitgeplant ter vervanging van de overleden stok van ‘Lilla’. In 2011, 2012 en 2013 droeg ‘Stephanie’ geen vruchten, terwijl de stok er groot genoeg voor was. We vermoeden dat de vruchtbaarheid in de beginjaren te wensen over laat en pas later op gang komt. Dit zal te maken hebben met de afstamming van de pitloze ‘Perlette’. We kennen andere rassen die ook van ‘Perlette’ afstammen die ook jaren nodig hadden om te gaan dragen. Dat zal met ‘Stephanie’ waarschijnlijk ook het geval zijn. Deze tijd hebben we haar echter niet gegeven, want we hebben haar in het voorjaar van 2013 uit onze collectie verwijderd en vervangen door een nieuwe stok van ‘Arkadia’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Doordat de stok van ‘Stephanie’ bij ons nooit heeft gedragen, kunnen we geen complete totaalbeoordeling geven. We verwachten dat de moeizame vruchtdracht een raseigenschap is die samenhangt met de afstamming van de pitloze ‘Perlette’. Daarom kunnen we ‘Stephanie’ vooralsnog niet aanbevelen voor buitenteelt. We kennen mensen die een ‘Stephanie’ in de kas hebben staan; daar draagt deze wel en worden de trossen zeer mooi.