Rasbeschrijving kiwi's

Starella ®

Het ras ‘Starella’ ® wordt door Häberli Obst- und Beerenzentrum AG te Neukirch-Egnach (Zwitserland) op de markt gebracht. Het ras behoort tot de soort Actinidia deliciosa.

Het ras zou oorspronkelijk uit Italië afkomstig zijn en het zou gaan om een extra winterharde variant van het klassieke Nieuwzeelandse ras ‘Abbott’. Het valt overigens te betwijfelen of dit juist is: veelal wordt dergelijke informatie (via internet) overgeschreven uit één bron en gaat het vervolgens een eigen leven leiden.
Wij hebben de vruchtvorm van ‘Starella’ ® vergeleken met afbeeldingen van ‘Abbott’ in originele Nieuwzeelandse literatuur; wij zijn van mening dat de vruchtvorm van ‘Starella’ ® nogal afwijkt van die van ‘Abbott’. Mocht iemand meer betrouwbare gegevens over de herkomst van ‘Starella’ ® hebben, dan vernemen we dat graag (e-mail).

De naam ‘Starella’ ® is door Häberli merkenrechtelijk beschermd. Het ras moet derhalve ook nog een echte rasnaam hebben. Deze echte rasnaam is ons niet bekend. Mocht iemand de echte rasnaam weten, dan vernemen we dat ook graag (e-mail).

De planten groeien vrij krachtig met slingerende scheuten en zijn erg vruchtbaar. De grote bloemen bloeien middentijds en zijn meestal alleenstaand, zeer zelden met twee of drie in een trosje. De vruchten zijn middelgroot tot groot, hebben een enigszins taps toelopende vorm en hangen aan lange stelen. Ondanks dat de meeste bloemen alleenstaand bloeien, is forse vruchtdunning gewenst om de vruchtgrootte en de kwaliteit op het gewenste niveau te houden. Bovendien kunnen beurtjaren optreden indien er onvoldoende wordt uitgedund; dit is het verschijnsel dat zeer productieve en minder productieve jaren elkaar afwisselen. In de productieve jaren moet dus goed worden uitgedund.

De vruchten zijn redelijk goed bewaarbaar. Na de oogst beginnen de vruchten in de bewaring al vrij snel te rijpen. Het vruchtvlees van volledig uitgerijpte vruchten is donkergroen van kleur en goed van smaak.

Na de extreme winter van 2012 bleek dat onze plant van ‘Starella’ ®, net als de meeste overige kiwiplanten, enige wintervorstschade vertoonde. Ondanks deze wintervorstschade heeft de plant zich na de winter goed hersteld. Het is op grond van het voorgaande dus maar de vraag of de extra winterhardheid die voor ‘Starella’ ® wordt geclaimd wel helemaal juist is.

De plant werd in het voorjaar van 2006 in FruitLent geplant en droeg reeds in 2007 voor het eerst vruchten. Omdat de plant nu enkele jaren in productie is, kan worden vastgesteld dat de vruchten van ‘Starella’ ® na vruchtdunning vrijwel even groot worden als de kiwi’s in de supermarkt. Indien geen vruchtdunning plaatsvindt, dan blijven de vruchten kleiner dan de kiwi’s in de supermarkt.
 Lees hier verder over de productiegegevens van de verschillende kiwiplanten in FruitLent.