Rasbeschrijving witte druiven

Solaris

Ook bekend als ‘FR 240-75’

Herkomst: In 1975 ontstaan uit een kruising van ‘Merzling’ (‘Seyval Blanc’ x (‘Riesling’ x ‘Pinot Gris’)) x ‘GM 6493’ (‘Saperavi severnyi’ x ‘Muscat Ottonel’), op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg). Vervolgens is ‘Solaris’ rondom de eeuwwisseling geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Kleine goudgele bessen (vanaf circa 0,7 gram) aan kleine tot middelgrote tamelijk compacte trossen. ‘Solaris’ is één van de vroegst rijpende rassen: deze rijpt in Nederland namelijk reeds omstreeks begin september en rijpt daardoor zelfs in Denemarken en in het zuiden van Zweden nog op tijd af. Indien de trossen in het rijpe stadium nog langer aan de stok blijven hangen, dan verkleuren de bessen na verloop van tijd van goudgeel naar bruingeel (zoals op de onderstaande derde foto, d.d. 7 oktober 2006). Ze bereiken dan zeer hoge suikergehaltes (>25% Brix). Het zuurgehalte loopt tijdens de rijping niet al te veel terug. Neutrale maar zeer zoete smaak. De pitten vallen tijdens het eten nogal op.

Groei: Sterke groei met licht hangende groeiwijze en vrij dicht op elkaar staande grote donkergroene bladeren (daardoor een gedrongen loofwand). Het gebruik van een zeer sterk groeiende onderstam moet vermeden worden, omdat de planten dan te krachtig gaan groeien en dan minder zullen produceren. De planten lopen vroeg uit; hierdoor kan op nachtvorstgevoelige plaatsen schade optreden. Enigszins gevoelig voor misbloei.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Geschikt voor een stevige witte wijn. Door de zeer vroege rijping is ‘Solaris’ eventueel ook interessant als aanvulling op het assortiment tafeldruiven in particuliere tuinen, omdat met ‘Solaris’ het oogstseizoen aan de voorkant kan worden verlengd. Als echte tafeldruif zijn de bessen en trossen echter te klein. Door de grote bladeren en de wat hangende groeiwijze, heeft de plant ook een hoge sierwaarde en is deze geschikt om in een particuliere tuin over een pergola te laten groeien.

In de zomer van 2005 is in FruitLent een stok van ‘Solaris’ aangeplant. Deze stok was vooraf opgekweekt in een container en was geënt op onderstam ‘Gravesac’. Deze stok droeg reeds in 2006 voor het eerst vruchten. ‘Solaris’ is vervolgens in de nazomer van 2006 uit de collectie verwijderd en vervangen door het andere zeer vroeg rijpende ras ‘Primavera’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Solaris’ als MATIG. Dit komt door de kleinere bessen en trossen, waarbij de pitten tijdens het eten nogal opvallen (eigenlijk is het meer een wijndruif). Vanwege de zeer vroege rijping is het ras als tafeldruif alleen interessant om het seizoen aan de voorkant te verlengen.