Rasbeschrijving blauwe druiven

Siramé

Staat ook bekend als ‘Salomé’.

Herkomst: Eind 70-er jaren gekweekt op Rebschule Andreas Meier & Co uit Würenlingen (Zwitserland). De kruisingsouders zijn niet precies bekend gemaakt, maar duidelijk is dat het een mix is van Europese en Amerikaanse soorten. Eén van de Franse Seyve Villard-hybriden heeft vrijwel zeker een aandeel gehad.

Trossen en bessen: Geeft middelgrote tot vrij kleine donkerblauwe bessen (gemiddeld 1,9 gram) aan middelgrote los gevormde trossen. Rijpt vanaf medio september, derhalve vroeg genoeg om in Nederland volledig rijp te kunnen worden. Goede zoete smaak.

Groei: Sterke groei met rechtopgaande tot licht hangende groeiwijze met mooi middelgroen blad. Vormt niet al te veel dieven.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Te gebruiken voor sap en wijn. De wijn is neutraal van smaak, type Bordeaux, fruitig met ruim voldoende tannine en een dieprode kleur. Eventueel ook geschikt als tafeldruif, maar daarvoor zijn de bessen ten opzichte van de moderne tafeldruifrassen naar hedendaagse maatstaven eigenlijk te klein.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ (kloon 2 Gm) en op 3 april 2021 als wortelnaakte stok uitgeplant. In 2022 gaf deze stok een eerste tros en kwam in 2023 goed in productie.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee voor een totaalbeoordeling.