Rasbeschrijving tomaten

Sart Roloise - blauwe (paarse) witte vleestomaat

Dit ras is door Roland Boulanger (Sart-Eustache, Wallonië, België) geselecteerd uit een kruising in 2012 van de witte vleestomaat ‘White Wonder’ met de “blauwe” tomaat ‘Baby Blue’. Bij de introductie nog niet helemaal stabiel.

‘Sart Roloise’ is één van de rassen, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomaten verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een witte vleestomaat, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van ‘Sart Roloise’ gaat het om een vleestomaat met een cremewitte basiskleur. Door de cremewitte basiskleur in combinatie met een bijna zwarte bovenzijde kan dit een spectaculaire combinatie opleveren !
Er kunnen ook blauwzwart-achtige verticale strepen op delen van de tomaat aanwezig zijn.

De vruchten zijn platrond met licht geribbelde schouders en een vruchtgewicht van 200 tot 400 gram. Het vlezige stevige vruchtvlees is cremewit van kleur en heeft een goede tomatensmaak: sappig en zoet met een zuurtje. Daarmee is de smaak in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen. De eerste vruchten rijpen middentijds tot tamelijk laat.

De productieve planten hebben eveneens een paarsachtige verkleuring van de stengels en bladeren en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Sart Roloise’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen eigen foto’s worden geplaatst en zal de bovenstaande beschrijving (zo nodig) worden aangepast of aangevuld.