Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Ruta

Herkomst: Dit hybride ras is ontstaan uit een kruising van ‘Talisman’ x ‘Kishmish’ door V.V. Zagorulko (Zaporozhye, Oekraïne). Zagorulko is eigenlijk  werktuigbouwer van beroep, maar heeft al zijn hele leven de teelt en ontwikkeling van nieuwe druivenrassen als hobby.

Trossen en bessen: Grote tot zeer grote ovale roze bessen (22 x 36 mm, 5-15 gram) aan grote tamelijk los gevormde tot middelcompacte trossen. Rijpt vroeg tot zeer vroeg. Rijpe trossen kunnen goed enige tijd aan de stok blijven hangen. Het stevige vruchtvlees heeft een goede harmonieuze smaak met een hoog suikergehalte. Er kan soms een lichte muskaatsmaak aanwezig zijn.

Groei: Krachtige groei met grote vijflobbige sterk ingesneden bladeren.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw, echte meeldauw en Botrytis.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2021 als containerplant uitgeplant. De stok heeft in 2022 voor het eerst diverse trossen gedragen, doch deze trossen waren op dat moment vrij klein (zie bijgevoegde foto). We gaan vaststellen of de trosomvang de komende jaren zal toenemen (naarmate de stokken ouder worden is dit gewoonlijk immers wel het geval).

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee voor een totaalbeoordeling.