Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Rosetta

Ook bekend als ‘FR 991-60’ of ‘Freiburg 991-60’.

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1960) van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Siegerrebe’ op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg), door Dr. Johannes Zimmerman (1907-1998).

Trossen en bessen: Middelgrote tot grote ronde roze/paarsrode bessen die onderling vrij gelijkmatig van grootte zijn (circa 2,8 à 3,0 gram) aan middelgrote gelijkmatige compact gevormde trossen. Het stevige vruchtvlees wordt goed zoet (tot circa 19% Brix), goede smaak met fijn boeket. Rijpt vanaf de tweede helft van september.

Groei: Tamelijk krachtige groei met compacte loofwand. Gemiddelde diefvorming. Weinig gevoelig voor misbloei.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Ondanks dat de trossen vaak compact gevormd zijn, is de gevoeligheid voor aantasting door Botrytis niet erg groot.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif voor particuliere tuinen.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende lichtinval. Hierdoor worden de kleurverschillen tussen de foto’s verklaard. De foto’s zijn in ieder geval niet nabewerkt.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Rosetta’ als GOED. De smaak is prima en het uiterlijk is fraai. Eigenlijk heeft dit ras alle kenmerken die je graag in een tafelduif ziet, behalve dan de veelal nogal compacte trossen. Ons is overigens gebleken dat ‘Rosetta’ zeer veel lijkt op ‘Nelly’. Bij navraag bij de Duitse vermeerderaar werd ons bevestigd dat er weliswaar enkele kleine verschillen met ‘Nelly’ bestaan, doch dat deze verschillen inderdaad minimaal zijn. Wij zien het verschil echter niet….