Rasbeschrijving witte druiven

Romulus - pitloos

Ook bekend als ‘Romulus Seedless’, ‘Gustoso’ en ‘NY 15.291’

Herkomst: Kruising (in 1928) van ‘Ontario’ x ‘Thompson Seedless’ (‘Sultanina’), uitgevoerd aan het Önologie-instituut van de Cornell University in Geneva in de staat New York (USA). In 1952 geïntroduceerd.
Uit dezelfde kruising aan hetzelfde instituut komt ook het ras ‘Lakemont’, welke eveneens in de collectie van FruitLent opgenomen is geweest.

Trossen en bessen: Kleine tot middelgrote groengele tamelijk stevige bessen (1,9 gram) met dunne schil aan middelgrote tot grote lange enigszins compacte trossen (tot over 1 kg). Zoete milde smaak (tot 20% Brix). Zaden zijn klein en zacht, derhalve aan te merken als zuiver pitloos. Rijpt vanaf eind september. De trossen en bessen van ‘Romulus’ lijken erg veel op die van het zusterras ‘Lakemont’. De bessen zijn echter een fractie kleiner, ze scheuren gemakkelijker en vallen in het rijpe stadium gemakkelijk af, inclusief het steeltje. Door dit gemakkelijke afvallen van de rijpe bessen, is ‘Romulus’ niet zo geschikt voor commerciële teelten.

Groei: Zeer krachtige groei. De grote bladeren kleuren rozerood in de herfst. De productiviteit is goed.

Ziekten: Gemiddelde resistentie tegen valse meeldauw en matige resistentie echte meeldauw. Goede winterhardheid.

Gebruik: Geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is waarschijnlijk geënt op onderstam ‘5BB’ en in het voorjaar van 2007 als containerplant in de hobbykas geplant. Deze droeg reeds in 2007 voor het eerst enkele vruchten en kwam in 2008 in volle productie. In de kas rijpen de trossen al vanaf half augustus (de onderstaande foto’s zijn derhalve gemaakt in de kas). In het voorjaar van 2012 is de stok van ‘Romulus’ wegens ruimtegebrek uit de collectie verwijderd, waardoor ‘Romulus’ op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Onze totaalbeoordeling ten opzichte van de overige pitloze rassen is REDELIJK. Alhoewel de smaak van ‘Romulus’ goed is en de rijptijd vroeg, geven wij de voorkeur aan het wat later rijpende zusterras ‘Lakemont’ omdat deze laatste niet zo gevoelig is voor het scheuren en het afvallen van de bessen.