Rasbeschrijving pruimen

Reine Claude d'Oullins

Synoniemen: ‘Reine Claude précose’, ‘Massot’ en ‘Oullins Golden Gage’.

Dit ras is als een toevalszaailing gevonden te Coligny (Frankrijk). Waarschijnlijk betrof de moederboom het bekende ras ‘Reine Claude verte’. Geïntroduceerd omstreeks 1860 door de heer M. Massot uit Oullins, bij Lyon (Frankrijk).

Geeft middelgrote tot tamelijk grote ronde groengele vruchten (55-60 gram) die in de eerste helft van augustus rijpen. Vruchten die in de volle zon hebben gehangen kleuren goudgeel met enkele rode stipjes. De vruchten hebben een tere schil en sappig vruchtvlees. Bij gunstige weersomstandigheden tijdens de rijping is de smaak uitstekend, namelijk zoet met een goed aroma dat enigszins verwijst naar de moederboom ‘Reine Claude verte’. Bij slechte weersomstandigheden kan de smaak meer flauwzoet zijn. De steen hecht matig aan het vruchtvlees. Zoals bij meer gele pruimen het geval is, zijn beschadigingen op de schil (bijvoorbeeld door schuurschade) goed zichtbaar. Ook verkleurt de schil na de oogst vrij snel bruin. Het vruchtvlees kan tijdens de oogst bij de steelaanhechting gemakkelijk inscheuren, waardoor de vruchten versneld kunnen gaan rotten. Dit is te voorkomen door de vruchten voorzichtig inclusief de steel te oogsten. Al met al is de houdbaarheid beperkt.

De boom groeit zeer sterk met lange opgaande takken. De takken hebben de neiging om aan de basis kaal te worden. De boom begint pas op latere leeftijd te dragen, doch draagt daarna wel goed. De takken kunnen bij overvloedige vruchtdracht gemakkelijk uitscheuren. De bloesems bloeien middentijds en zijn zelfbestuivend.

Dit ras is weinig gevoelig voor loodglans en matig vatbaar voor bacteriekanker. Rijpe of bijna rijpe vruchten aan de boom scheuren gemakkelijk bij regen. Ook worden ze in die tijd van het jaar gemakkelijk aangetast door wespenvraat.

In Nederland werd ‘Reine Claude d’Oullins’ vroeger vrij veel commerciëel geteeld. In de hedendaagde commercliële beplantingen komt het ras nagenoeg niet meer voor vanwege: de sterke groeikracht, de pas op latere leeftijd intredende vruchtbaarheid, de beperkte houdbaarheid van de vruchten en het feit dat gele pruimen over het algemeen een minder fraai uiterlijk hebben, waardoor de voorkeur van de consument meer uit gaat naar gekleurde varianten.

Er zijn in de loop der jaren enkele mutanten van ‘Reine Claude d’Oullins’ ontstaan met roodpaarse vruchten. Deze hebben als voordeel dat beschadigingen op de schil minder goed zichtbaar zijn. Voor het overige komen de kenmerken globaal overeen.
Een bekende mutant met rode vruchten draagt de naam ‘Reine Claude van Schouwen’. Deze is in 1943 gevonden in Zierikzee. Er zijn echter op meer plaatsen rood gekleurde mutanten ontdekt.

De boom van ‘Reine Claude d’Oullins’ in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in het najaar van 2005 geplant. De boom kwam in 2009 in productie.
Op 10 november 2013 is de boom uit onze collectie verwijderd, zodat ‘Reine Claude d’Oullins’ nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is. De belangrijkste reden hiervoor is de onhandige zeer krachtige groeiwijze van de boom, waardoor het moeilijk is de boom door snoei klein te houden, deze sterk reageert op de snoei en als gevolg daarvan bij ons weinig bloemknoppen vormt. Daarnaast is het zo dat de vruchten op hetzelfde moment rijpen als die van ‘Belle de Thuin’ (RGF), welke we qua vruchten veel indrukwekkender vinden, doch waarvan de boom een veel gemakkelijkere groeiwijze heeft.