Rasbeschrijving tomaten

Purple Dragon - gestreepte blauwe (paarse) cocktailtomaat

Dit ras werd geselecteerd door Mark McCaslin van de Frogsleap Farm, een bedrijf dat nieuwe en unieke tomatenrassen ontwikkelt in het zuiden van Minnesota (USA). De naam werd gegeven door Dean Slater van Copemish (Michigan, USA). Kwam omstreeks 2014 op de markt.

Het ras ‘Purple Dragon’ is één van de rassen, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cocktailtomaat met gestreepte ovale vruchten met een oranjerode rijpe grondkleur, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring, welke paarse verkleuring deels het strepenpatroon volgt. Hierdoor ontstaat een bijzonder fraai en merkwaardig contrast.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchten van ‘Purple Dragon’ zijn ovaal van vorm, klein van formaat (circa 35 gram) en hebben een schil die is voorzien van strepen. Het vruchtvlees kleurt in het rijpe stadium oranjerood, waarbij de strepen op de schil verkleuren naar geel. De gestreepte schil wordt in het geval van ‘Purple Dragon’ echter gecombineerd met een donkerpaarse verkleuring op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld. De paarse verkleuring volgt grotendeels het patroon van de strepen, waarbij de paarse strepen op de schouders van de vrucht het meest nadrukkelijk aanwezig zijn als gevolg van blootstelling aan de zon. Door het bovenomschreven kleurenspel ontstaat een bijzonder fraai contrast en behoren de vruchten qua uiterlijk tot de meest spectaculaire binnen de soort !

De vruchten hangen aan lange losse trossen die een matige zetting vertonen. De vruchten hebben een milde uitgebalanceerde smaak en smaken daarmee in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

‘Purple Dragon’ is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2016 waren in de hobbykas 69 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De stevige planten zijn vrij sterk behaard en hebben korte stevige bladeren. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Doordat de bloemtrossen een slechte zetting vertonen, zijn de planten helaas slechts weinig productief. Ondanks dat de vruchten erg fraai zijn om te zien (zie de bijgevoegde foto), kunnen we dit ras vanwege zijn slechte productiviteit niet aanbevelen !