Rasbeschrijving perziken
Poysdorfer Weingartenpfirsich
Dit is een selectie van een bloedperzik (ook wel wijnperzik of wijnbergperzik genoemd), welke door Robert Schreiber van Obstbaumschule Schreiber in Poysdorf (Oostenrijk) werd geselecteerd uit zaailingen van circa 2.000 stenen van verschillende locale bloedperziken. De selectie droeg in 1996 voor het eerst vruchten en werd daarna in 2000 geïntroduceerd.
Bloedperziken (ofwel wijnperziken of wijnbergperziken) zijn perziken met rood gekleurd vruchtvlees. Het vruchtvlees is in feite wit van kleur met sterke rode verkleuring als gevolg van de aanwezigheid van anthocyaan. Er was lange tijd weinig belangstelling voor dergelijke roodvlezige perziken, waardoor er weinig is gedaan aan de verbetering van het rassenassortiment. Het gaat daarom vaak om oude locale variëteiten waarvan de vruchten zelden op de markt komen. Veel van deze oude variëteiten hebben relatief kleine en sterk behaarde vruchten die door deze sterke beharing een grijs uiterlijk hebben. Deze oude variëtieten rijpen laat in het seizoen en worden in de teeltgebieden soms verkocht op weekmarkten of rechtstreeks vanaf de teler.
Doordat de ‘Poysdorfer Weingartenpfirsich’ door gericht selectiewerk is ontstaan, stijgt deze qua niveau uit boven de diverse oude locale variëteiten bloedperziken. De ‘Poysdorfer Weingartenpfirsich’ heeft de voor bloedperziken karakteristieke wildperziksmaak en rijpt in Nederland in de tweede helft van september, derhalve eveneens laat in het seizoen.
De vruchten worden groot tot zeer groot (tot ruim 300 gram) en kunnen een goede smaak bereiken, al is de smaak in deze tijd van het jaar mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien de weersomstandigheden in de steek laten, zullen de vruchten te zuur blijven.
De schil van de vrucht is groen-rood van kleur en is voor een bloedperzik slechts weinig behaard, doch wel behoorlijk dik. Aan het vruchtvlees is duidelijk zichtbaar dat dit een witte basis heeft, met daar doorheen rode verkleuringen als gevolg van anthocyaan (zie twee van de onderstaande foto’s). De rode verkleuring neemt toe naarmate de vrucht rijper is. Indien de weersomstandigheden in de steek laten, blijft de verkleuring van het vruchtvlees beperkt tot rondom de pit.
De boom groeit middelsterk en zou volgens de buitenlandse beschrijving redelijk goed bestand zijn tegen de krulziekte, meeldauw en late nachtvorsten. De boom bloeit met kleine onopvallende (zeg maar gerust: onooglijke) bloesems.
Aan de hand van onze ervaringen in het voorjaar van 2012 en 2013 moeten we helaas vast stellen dat de geclaimde resistentie tegen de krulziekte onder Nederlandse omstandigheden tegen valt. Naar onze mening is deze niet toereikend om onder Nederlandse omstandigheden te kunnen spreken van voldoende resistentie. Eén behandeling op het juiste moment blijkt echter nagenoeg 100% bestrijding te geven.
De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is sinds het voorjaar van 2011 in FruitLent aanwezig. Deze is als containerboom in de nazomer van 2011 op de definitieve plek uitgeplant. De boom heeft in 2014 voor het eerst vruchten gedragen. De twee foto’s rechtsonder zijn niet in FruitLent gemaakt, maar in een andere hobbytuin hier in de regio.
In het voorjaar van 2016 is de boom van ‘Poysdorfer Weingartenpfirsich’ gaan kwijnen, waarschijnlijk als gevolg van in februari 2016 opgelopen vorstschade (na een zeer zachte winter, waardoor de knoppen in januari al in werking waren). Vervolgens is de boom in de loop van de zomer van 2016 dood gegaan, waardoor ‘Poysdorfer Weingartenpfirsich’ nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is. De vrij gekomen plaats is ingenomen door de cherrycot ‘Aprikyra’ ®.