Rasbeschrijving witte druiven

Pölöskei Muskotály

Ook bekend als ‘Muscat de Pölöske’ en ‘R. 10’ en ‘R. F.’ en ‘Sissy’.

Herkomst: In Hongarije ontstaan uit een kruising (in 1967) van ‘Zalagyöngye’ x ‘5917-8’ (‘Gloria Hungaria’ x ‘Königin Elisabeth’).

Trossen en bessen: Redelijk grote groene tot goudgele ronde tot iets ovale bessen (circa 3,2 gram) aan middelgrote tot grote trossen. De trossen lijken qua uiterlijk wel wat op die van ‘Fanny’. Ondanks het wat lagere suikergehalte (tot 15-16% Brix) hebben de bessen een goede smaak met stevig vruchtvlees en een lichte muskaatsmaak, waar dit ras z’n naam aan te danken heeft. Rijpt vanaf begin oktober. Rijpe trossen kunnen relatief lang aan de stok bijven hangen.

Groei: Middelsterke groeikracht met groeiwijze rechtop. Mooi ingesneden bladeren. Warme standplaats gewenst.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif op goede standplaatsen.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst enkele vruchten en kwam in 2009 goed in productie.

Op 2 april 2021 is de stok van ‘Pölöskei Muskotály’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. Aangezien we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Pölöskei Muskotály’ lag dan voor de hand om te ruimen, vanwege de wat lagere totaalscore (zie onder). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Arkadia Rozowa’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Pölöskei Muskotály’ als REDELIJK. Nadeel is dat het rijpingstijdstip aan de late kant is. Daardoor is dit ras alleen geschikt voor zeer goede standplaatsen. Er zijn andere rassen verkrijgbaar die vroeger rijpen.