Rasbeschrijving witte druiven

Palatina

Ook bekend als ‘Prim’ of ‘Augusztusi Muskotály’ of ‘Cs. E.T. 159’ of ‘Fehér Csepel Tolarent 92’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1966) van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Königin der Weingärten’, uitgevoerd door het team van de Hongaarse veredelaar Kozma Pal.

Trossen en bessen: Middelgrote mooi gekleurde goudgele ovale bessen (circa 3,0 gram) aan middelgrote tot grote los gevormde trossen met zijschouders. Rijpt vanaf half september. Hoog suikergehalte (tot 20-21% Brix). Knapperig vruchtvlees met sterk muskaataroma; staat bekend als één van de best smakende rassen, mits het muskaataroma op prijs wordt gesteld. De pitten vallen tijdens het eten niet bijzonder op.
Wij hebben de ervaring dat er bij dit ras een groot verschil aanwezig kan zijn in rijpheid tussen de bessen die zich aan de zonzijde en de bessen die zich aan de schaduwzijde van de tros bevinden. Een dergelijk verschil is bij druiven natuurlijk niet ongebruikelijk, doch bij ‘Palatina’ naar onze mening extra groot. Hierdoor blijven de bessen aan de schaduwzijde lang groen en zuur, terwijl de bessen aan de zonzijde al rijp zijn.

Groei: Sterke groeikracht met groeiwijze rechtop tot iets hangend. Door de wat hangende groeiwijze gaan scheuten gemakkelijker op elkaar liggen en vormt dan een tamelijk dicht gewas. Bij voorkeur winderige plaatsen mijden. Goed trossen uitdunnen is erg belangrijk.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw. Redelijke resistentie tegen echte meeldauw. Rijpe trossen zijn gevoelig voor Botrytis, waardoor rijpe trossen beter niet te lang kunnen blijven hangen. Gevoelig voor lamsteligheid, waardoor het helaas regelmatig voor komt dat er tussen de heerlijke zoete en aromatische bessen enkele exemplaren zitten die zuur blijven.

Gebruik: Buitengewoon goede muskaatsmaak, derhalve uitstekend als tafeldruif. Er is echter ook een lekkere witte muskaatwijn van te maken.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in de zomer van 2005 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2006 voor het eerst vruchten.

Op 2 april 2021 is de stok van ‘Palatina’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. Aangezien  we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Palatina’ lag dan voor de hand om te ruimen, vanwege de lagere totaalscore (zie onder). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Galachad’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Palatina’ als: REDELIJK. Indien ‘Palatina’ niet zo gevoelig zou zijn voor lamsteligheid en grotere bessen zou hebben gehad, zou deze onder twijfel het predicaat GOED hebben gekregen, want de bessen en trossen zien er prachtig uit en de smaak is uitmuntend.