Rasbeschrijving blauwe druiven

Muscat Bleu

Ook bekend als ‘Garnier 83/2’ of ‘Aromato’

Herkomst: Dit ras werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Zwitserse veredelaar Charles Garnier (bij Geneve) uit een kruising van ‘Garnier 15/6’ (‘Villard Noir’ x ‘Muller-Thurgau’) x ‘Perle Noir’ (‘Seyve-Villard 20.347’).

Trossen en bessen: Middelgrote tot grote blauwe elliptische bessen (circa 3,5 à 4,5 gram) aan lange zeer los gevormde trossen. Vormt gewoonlijk ook enkele kleinere trossen. De bessen rijpen vanaf de derde week in september. Kan relatief lang aan de stok blijven hangen. De vlezige bessen hebben een stevige schil en een uitstekende smaak (tot 19% Brix) met licht muskaat­aroma. De pitten vallen tijdens het eten enigszins op. Het sap is lichtrood gekleurd. Dit is één van de weinige blauwe rassen met muskaat­smaak.

Groei: Sterke groei met groeiwijze rechtop en gemiddelde diefvorming. Loopt vroeg uit. In de herfst kleuren de bladeren geel en dus niet rood, zoals bij veel andere blauwe rassen. Het ras is wat gevoeliger voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden), waardoor een beschutte standplaats gewenst is. Indien sprake is van misbloei, dan kunnen de bessen aan de toch al zeer los gevormde trossen te ver van elkaar af komen te hangen.
Er zouden inmiddels klonen van ‘Muscat Bleu’ in omloop zijn die minder gevoelig zijn voor misbloei.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. De bessen en trossen zijn niet buitengewoon gevoelig voor Botrytis.

Gebruik: Zeer geschikt als tafeldruif. Vanwege de muskaatsmaak is deze als wijndruif minder geschikt, omdat deze smaak bij rode wijnen over het algemeen minder wordt gewaardeerd.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in de zomer van 2005 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2006 voor het eerst vruchten.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Muscat Bleu’ als GOED. De smaak is prima, de ziekteresistentie is hoog, de houdbaarheid goed. Als dit ras niet gevoelig zou zijn voor misbloei en als de pitten niet zouden opvallen tijdens het eten, zouden we deze het predicaat ZEER GOED hebben gegeven.