Rasbeschrijving witte druiven

Lilla

Ook bekend als ‘Lila’ of ‘R. 68’

Herkomst: Kruising van ‘Eger 2’ x (‘Pannonia Kinsce’ x ‘Mathiász János Diadala’), van Dr. Jozsef Csizmazia uit Hongarije.

Trossen en bessen: Grote groengele lichtovale bessen (circa 4,5 gram) aan grote kegelvormige enigszins geschouderde redelijk los gevormde trossen. Rijpt vanaf half september. De optisch mooie bessen hebben stevig vruchtvlees en een stevige schil en smaken tamelijk goed (tot 17-18% Brix).

Groei: Middelsterke tot sterke groei met groeiwijze rechtop. Loopt vroeg uit. Kan zeer productief zijn, in welk geval een goede trosdunning noodzakelijk is. ‘Lilla’ heeft echter de neiging om van jaar tot jaar nogal te variëren in de groei en de productiviteit.

Ziekten: Redelijke resistentie tegen valse meeldauw en goede resistentie tegen echte meeldauw. Rijpe trossen kunnen beter niet te lang aan de stok blijven hangen, vanwege gevoeligheid voor barsten en Botrytis. Door Botrytis aangetaste bessen vallen gemakkelijk af.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en is in het najaar van 2005 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2007 voor het eerst vruchten. In het voorjaar van 2010 bleek dat de stok om onbekende oorzaak niet meer wilde uitlopen (schade door wintervorst ?). Daarom is ‘Lilla’ nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig. De plaats is ingenomen door een nieuwe stok van ‘Stephanie’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Lilla’ als: REDELIJK. De trossen zien er imposant uit. Minpunten zijn echter:
– het feit dat de groei en de productiviteit van jaar tot jaar kunnen variëren, en:
– in een productief jaar alleen voldoende kwaliteit wordt gehaald na forse trosdunning, en:
– de kortere houdbaarheid.