Rasbeschrijving witte druiven

Lakemont - pitloos

Ook bekend als ‘Lakemont Seedless’, ‘New York’ of ‘NY 13.305’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Ontario’ x ‘Thompson Seedless’ (‘Sultanina’), uitgevoerd aan het Önologie-instituut van de Cornell University in Geneva in de staat New York (USA). In 1972 geïntroduceerd.
Uit dezelfde kruising aan hetzelfde instituut komt ook het ras ‘Romulus’, welke eveneens in de collectie van FruitLent opgenomen is geweest.

Trossen en bessen: Kleine tot middelgrote groengele ronde tot licht ovale bessen (2,0 gram) met stevig vruchtvlees aan middelgrote tot grote lange tamelijk compacte trossen (tot 0,45 kg). Zaden zijn klein en vruchtvleesachtig, waardoor ‘Lakemont’ wordt aangemerkt als pitloos. Rijpt rond half oktober. Milde zoete smaak (tot 20% Brix). De bessen en trossen lijken veel op die van het zusterras ‘Romulus’, doch de bessen van ‘Lakemont’ zijn een fractie groter, ze scheuren minder gemakkelijk en vallen in het rijpe stadium niet zo snel af.

Groei: Tamelijk sterke groei met groeiwijze rechtop en grote bladeren. De vruchtbaarheid is zeer hoog; trosdunning is noodzakelijk. Het ras is wat gevoeliger voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandig­heden) en lamsteligheid.

Ziekten: Zeer matige resistentie tegen valse meeldauw en goede tot zeer goede resistentie tegen echte meeldauw. Als het blad wordt aangetast door valse meeldauw, dan blijven de trossen vaak gezond. Gemiddelde winterhardheid (in Nederland geen probleem).

Gebruik: Geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2006 in de hobbykas geplant. Deze droeg in 2007 voor het eerst vruchten. In de kas rijpen de trossen al vanaf eind augustus (de onderstaande foto’s zijn derhalve gemaakt in de kas). In het voorjaar van 2012 is de stok van ‘Lakemont’ wegens ruimtegebrek uit de collectie verwijderd, waardoor ‘Lakemont’ op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Lakemont’ als: GOED. Dit is een beoordeling ten opzichte van de overige pitloze rassen, dus niet ten opzichte van de pithoudende rassen.
De wat latere rijping is wel een aandachtspunt, waardoor ‘Lakemont’ en goede standplaats nodig heeft.