Rasbeschrijving abrikozen

Kioto

Dit nieuwe ras is ontwikkeld door Pepinieres et Vergers Escande “Millet” E.A.R.L. te Saint-Vite (Lot-et-Garonne, Frankrijk). Het ras was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘a 3163’ en werd vlak na de eeuwwisseling geïntroduceerd onder de naam ‘Kioto’.

‘Kioto’ geeft hoogronde middelgrote tot tamelijk grote vruchten (60-80 gram) met een gladde huid en een helderoranje kleur met een fraaie rode blos. Het vruchtvlees is zeer stevig, sappig en van goede kwaliteit. De vruchten hebben een goede houdbaarheid en een goede transporteerbaarheid. De vruchten kunnen soms gevoelig zijn voor barsten. Rijpt laat, vlak na ‘Flavor Cot’ ®.

De bomen hebben een zwakke tot middelmatige groeikracht met een half-opgerichte tot gespreide groeiwijze met een goede vertakking. Door de wat mindere groeikracht wordt wel aanbevolen om dit ras te enten op een wat krachtiger groeiende onderstam. De bomen komen snel in productie, zijn weinig gevoelig voor beurtjaren en zijn zeer vruchtbaar. In geval van een overvloedige vruchtzetting is vroeg en zeer ruim uitdunnen strikt noodzakelijk om de vruchtgrootte, de kwaliteit en de boomgezondheid op peil te houden. Ook is een goede en regelmatige snoei belangrijk.

De bloesems bloeien middellaat tot laat en zijn zelfbestuivend. Bovendien is ‘Kioto’ een geschikte bestuiver voor veel andere rassen. In de buitenlandse teeltgebieden staat ‘Kioto’ bekend als één van de minst nachtvorstgevoelige rassen.
Echter: in gevallen van extreem late nachtvorst (als er al bladeren en vruchten aan de boom hangen), zou ‘Kioto’ juist vorstgevoeliger zijn dan andere rassen. Gelukkig komt dergelijke extreem late nachtvorst niet zo vaak voor.

Er is één laagstam-boom van ‘Kioto’ in FruitLent aanwezig. De boom is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is op 6 april 2012 uitgeplant (ter vervanging van de aanwezige Japanse pruim ‘Santa Rosa’). In 2013 droeg deze boom voor het eerst vruchten. Omdat van de boom een paar beeldbepalende takken waren afgestorven, is besloten op de gehele boom op 28 juli 2019 te rooien, waardor ‘Kioto’ op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is. De vrijgekomen plaats is ingenomen door een boom van de Aprium ® ‘Tasy Rich’.