Rasbeschrijving perziken

Jayhaven

Dit ras is geselecteerd in 1965 uit een kruising van ‘SH333’ x ‘SH348’ door Prof. Stanley Johnston († 1969) van het South Haven Experiment Station in het zuidwesten van Michigan (USA), onderdeel van de Michigan State University (MSU). De eerstgenoemde kruisingsouder (‘SH333’) betrof een kruising van ‘Redhaven’ ×  ‘SH1171’ (= vrij bestoven zaailing van ‘Halehaven’). De andere kruisingsouder ‘SH348’ betrof een vrij bestoven zaailing van ‘Ambergem’.

Prof. Stanley Johnston werkte vanaf 1924 op het South Haven Experiment Station en was tot aan zijn overlijden verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een hele serie “Haven”-perziken, waaronder de wereldberoemde ‘Redhaven’. Het ras ‘Jayhaven’ was aanvankelijk bekend onder het kwekersnummer ‘SH467’ en werd in 1976, derhalve na het overlijden van Johnston, postuum geïntroduceerd.

‘Jayhaven’ is een geelvlezig ras dat in een beproeving van 2005-2008 op de Universität für Bodenkultur in Wenen (Oostenrijk) een goede resistentie liet zien tegen aantasting door de krulziekte en monilia-aantasting van de vruchten. We gaan in FruitLent vaststellen of de claim van de gedeeltelijke krulziekteresistentie ook onder lokale omstandigheden klopt.

De bomen van ‘Jayhaven’ groeien sterk met halfopgaande groeiwijze. De bloesems hebben geen uitzonderlijke sierwaarde en zijn zelfbestuivend. De boom is vruchtbaar en geeft hoge en regelmatige opbrengsten (mits geen schade door nachtvorst).

De uniforme ronde vruchten zijn groot, gemiddeld 250 tot 300 gram, en hebben een goede kwaliteit. De vruchten hebben een licht behaarde schil en zijn grotendeels bedekt met een rode blos op een gele basiskleur. Het gele vruchtvlees is stevig met een los liggende steen. De smaak van het vruchtvlees is goed met een goed aroma. Het ras zou ongeveer tien dagen na het beroemde ras ‘Redhaven’ rijpen; het precieze rijpingstijdstip onder Nederlandse omstandigheden gaan we nog vaststellen.

Zoals bij veel geelvlezige rassen het geval is, zijn de vruchten door hun steviger vruchtvlees geschikt voor transport en bewaring.

Op 13 maart 2022 hebben we een containerboom uitgeplant in de collectie van FruitLent. Deze is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘. De boom heeft nog geen vruchten gedragen. De beschrijving zal -daar waar nodig- worden aangepast en er zullen ook eigen foto’s worden geplaatst zodra onze boom in productie komt.