Rasbeschrijving witte druiven

Irinka - pitarm

Herkomst: Afkomstig van Tairow (Oekraïne), uit een kruising van (‘Dattel St. Vallier’ x ‘Dekorativ’) x ‘Smes pilzü KiMi’. Er zijn echter ook bronnen die beweren dat het zou gaan om een kruising van ‘Moldowa’ met ‘Cardinal’, zodat dit ras in dat geval precies dezelfde afstamming zou hebben als ‘Arkadia’.

Trossen en bessen: Geeft middelgrote geelgroene lang-ovale bessen (circa 5 gam) aan middelgrote tot grote grote los gevormde trossen. De bessen zijn pitarm en hebben een aangenaam (muskaat)aroma. Rijpt vroeg; het exacte rijpingstijdstip in Nederland is echter nog niet bekend.

Groei: Fraai loof, waarbij de jonge scheuten rood verkleurd zijn.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen schimmelziekten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en is in het voorjaar van 2011 als containerplant uitgeplant en droeg in datzelfde jaar al één kleinere tros (zie onderstaande foto). Na de strenge winter van 2012 bleek dat de stok was doodgevroren. Daardoor is ‘Irinka’ op dit moment helaas niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee om een totaalbeoordeling te kunnen afgeven. Op grond van buitenlandse gegevens wel veelbelovend.
Doordat ‘Irinka’ op dit moment niet meer in FruitLent aanwezig is, zal hier voorlopig geen totaalbeoordeling worden geplaatst.