Rasbeschrijving tomaten

Indigo Kumquat (F1-hybride) - blauwe (paarse) cocktailtomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Dr. Peter Mes van P&R Seeds in Twin Falls (Idaho, USA) uit een kruising van ‘Indigo Rose’ met een gele cherrytomaat. Geïntroduceerd omstreeks 2014.
P&R Seeds is eigendom van Peter and Ruth Mes. Peter behaalde zijn masters degree in de plantenveredeling op de Texas A&M University en behaalde zijn PhD bij Dr. Jim Meyers van de Oregon State University.

Het is mogelijk dat via internet zaden van dit ras worden aangeboden welke afwijken van de oorspronkelijke F1-hybride van Peter Mes.

Het ras ‘Indigo Kumquat’ is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een pruimvormige cocktailtomaat met een geel-oranje basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van paarse verkleuring. Door de geel-oranje basiskleur hebben de rijpe vruchten aan de buitenkant een zeer merkwaardig contrast van geel-oranje met paars. De paarse verkleuring is echter minder prominent aanwezig dan bij bijvoorbeeld ‘Bosque Bumblebee’.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. De paarse verkleuring is in het geval van ‘Indigo Kumquat’ tijdens de warmste periode in de zomer minder sterk aanwezig, waardoor een deel van de vruchten dan vrij weinig paarse verkleuring hebben. Later in het seizoen verkleuren ze paarser (hetgeen overigens geldt voor alle “blauwe” rassen).

‘Indigo Kumquat’ geeft grappige pruimvormige vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 20  à 25 gram, welke in kleine trossen van 6 tot 8 stuks aan de plant hangen. Goede zoet-zure smaak met en goed aroma. Daarmee smaakt ‘Indigo Kumquat’ beter dan de eerste “blauwe” rassen die op de markt waren. Naast de goede smaak is het natuurlijk ook een echte blikvanger, mits voldoende paars verkleurd.

‘Indigo Kumquat’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middentijds rijpen: in 2018 waren in de hobbykas 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een krachtige groei met een losse opbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.