Rasbeschrijving witte druiven

Hecker

Ook bekend als ‘FR 207-70’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1970) van ‘FR 844-57’ X ‘FR 786-57’. Afkomstig van het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg) en vervolgens genoemd naar de Beierse vrijheidsstrijder Friedrich Hecker (1811-1881).

De moeder ‘FR 844-57’ is ontstaan uit een kruising van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x (‘Pinot Gris’ x ‘Chasselas’). Dit betreft derhalve een kruising met één meeldauwresistente ouder.

De vader ‘FR 786-57’ is ontstaan uit een kruising van (‘Silvaner’ x ‘Chasselas’) x ‘Madeleine Royale’. Dit betreft derhalve een kruising tussen zuiver klassieke Europese edeldruiven zonder meeldauwresistentie.

Trossen en bessen: Middelgrote tot tamelijk grote geelgroene elliptische bessen (circa 2,4 tot 2,8 gram) aan middelgrote compacte geschouderde trossen. Fijnzoete neutrale smaak (17-18% Brix). Rijpt vanaf de derde week in september.

Groei: Krachtige groeier welke qua groeiwijze lijkt op ‘Chasselas’ (deze is ook bekend als ‘Witte van der Laan’, ‘Vroege van der Laan’ of ‘Weißer Gutedel’). Dit is overigens niet vreemd omdat ‘Chasselas’ in de stamboom van ‘Hecker’ twee maal voor komt, zie boven. Gemiddelde diefvorming. Het ras is elk jaar zeer productief, derhalve is ruime trosdunning noodzakelijk.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw. Volgens literatuurgegevens zwakke tot matige resistentie tegen echte meeldauw. Doordat de bessen in de trossen vrij dicht opeen zitten, zijn ze vatbaarder voor Botrytis. Gemiddelde houtafrijping en gemiddelde winterhardheid (in Nederland geen probleem).
De voormelde zwakke tot matige resistentie tegen echte meeldauw komt uit literatuurgegevens; in FruitLent is namelijk (nog) niet gebleken dat ‘Hecker’ vatbaarder is dan de andere rassen. Een zwakkere resistentie tegen echte meeldauw is overigens goed mogelijk, omdat in het kruisingsschema dat tot het ontstaan van ‘Hecker’ heeft geleid een relatief erg groot aandeel van klassieke Europese edeldruiven aanwezig is.

Gebruik: Geschikt als tafeldruif en als wijndruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten. De stok is in het voorjaar van 2011 verwijderd om plaats te maken voor het uittesten van een ander ras.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Hecker’ als: TAMELIJK GOED tot GOED. De trossen zien er mooi uit en het ras geeft elk jaar goede resultaten. Enig minpunt is dat de trossen te compact gevormd zijn. De bovenomschreven nadelen die uit de literatuur naar voren komen (namelijk de mindere resistentie tegen echte meeldauw en de iets mindere winterhardheid) hebben we in FruitLent niet ondervonden.