Rasbeschrijving abrikozen

Harogem

Dit ras is ontstaan uit een kruising die in 1963 werd gemaakt op de Rutgers University tussen ‘Rouge de Rousillon’ en ‘NJA 2’ (= open bestuiving van ‘Morden’). Het ras werd daarna in 1969 uitgeselecteerd op het Harrow Research Station in Ontario (Canada) en werd vervolgens vanaf 1971 getest in regionele proeven door de Western Ontario Fruit Testing Association (WOFTA), eerst onder nummer ‘H6305044’ en later onder nummer ‘HW405’. De officiële introductie vond plaats op 5 februari 1979, op de dertiende jaarlijkse bijeenkomst van de WOFTA. Oculatiehout werd voor het eerst op bescheiden schaal uitgegegeven vanaf augustus 1979. Het eerste plantgoed was beschikbaar vanaf 1980 / 1981.

Via het Harrow Research Station werden nog veel meer abrikozenrassen op de markt gebracht. De naam van al deze rassen begint met “Har”, zoals: ‘Harglow’, ‘Harcot’, ‘Harval’, ‘Hargrand’ en ‘Harlayne’.

De bomen van ‘Harogem’ groeien middelkrachtig tot krachtig met een duidelijk opgerichte groeiwijze. De winterhardheid is goed. De productie vangt na het planten tamelijk snel aan. In geval van een goede vruchtzetting is het noodzakelijk dat vroeg en ruim wordt uitgedund om de vruchtgrootte en de kwaliteit op peil te houden.

De bloesems bloeien middellaat en zijn zelfbestuivend. De S-allel combinatie van ‘Harogem’ is S7Sc.

De ronde tot ovale vruchten rijpen middentijds, iets na ‘Hargrand’ en iets voor ‘Goldrich’, en rijpen vrij gelijkmatig aan de boom. Zodra de vruchten beginnen te rijpen, laten ze gemakkelijk los van de boom, waardoor op het juiste moment oogsten (voordat ze beginnen te vallen) van belang is.

De vruchten zijn middelgroot met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 65 gram, waarbij de grootste vruchten circa 90 gram zwaar worden. De vruchten hebben een zeer aantrekkelijk uiterlijk; ze hebben namelijk een helderoranje basiskleur en zijn voor minstens de helft bedekt met een fraaie rode blos indien ze aan de zon zijn blootgesteld.

Het oranje vruchtvlees is zeer stevig, niet erg sappig en heeft een zeer zoete en zeer aromatische smaak met een laag zuurgehalte. Wij vinden dat ‘Harogem’ daarmee behoort tot de best smakende rassen, waarbij het vruchtvlees ook nog eens een echte “bite” heeft. De steen is verhoudingsgewijs aan de grote kant en ligt los in het vruchtvlees. De vruchthuid is vrij dik en niet erg gevoelig voor scheuren. De vruchten hebben een goede houdbaarheid en een goede transporteerbaarheid. De vruchten zijn zeer geschikt voor verse consumptie, doch kunnen eventueel ook voor verwerking worden gebruikt.

In het voorjaar van 2011 is een boom van ‘Harogem’ in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant. Het gaat on een halfstam-vorm die is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en die verder in een hoogstam-vorm wordt opgekweekt. In 2013 werden in FruitLent voor het eerst enkele vruchten van ‘Harogem’ geoogst en de boom kwam vervolgens in 2014 in volle productie.