Rasbeschrijving tomaten

Great White Blues - blauwe (paarse) witte vleestomaat

Dit ras is ontstaan door een kruising van de witte vleestomaat ‘Great White’ met de “blauwe” tomaat ‘OSU Blue’. Deze kruising werd gemaakt door Stéphane Marier, een Canadese veredelaar uit Quebec (en eigenaar van Solana Seeds).

De bekende Duitse tomatenveredelaar Reinhard Kraft ontving vervolgens de gekruiste zaden en begon met het uitselecteren van een witte tomaat met paarse verkleuring. Nog voordat de selectie geheel gestabiliseerd was, werd deze al gedeeld met andere tomatenhobbyisten. Verdere selectie heeft vervolgens verschillende zaadvaste lijnen opgeleverd die onderling veel op elkaar lijken, maar met onderlinge variatie in vruchtmaat en vruchtvorm: van ronde types (zoals ‘OSU Blue’) tot meer afgeplatte vleestomaten (zoals ‘Great White’). Het ras met de naam ‘Great White Blue’ (dus zonder de s) betreft een meer ronde selectie, terwijl de ‘Great White Blues’ (dus met s) een meer afgeplatte vleestomaat betreft.

‘Great Blue Blues’ is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een witte vleestomaat, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van ‘Great White Blues’ gaat het om een vleestomaat met een cremewitte basiskleur. Door de cremewitte basiskleur in combinatie met een bijna zwarte bovenzijde kan dit een spectaculaire combinatie opleveren !
Je zult tussen de vruchten echter variaties aantreffen van zeer donker tot bijna helemaal cremewit, afhankelijk van de mate waarin de planten en de vruchten zijn blootgesteld aan de zon. Er kunnen ook blauwzwart-achtige verticale strepen op delen van de tomaat aanwezig zijn.

De vruchten zijn platrond met een vruchtgewicht van 170 tot 300 gram. Het vlezige vruchtvlees is cremewit van kleur en is zacht, zoet en fruitig. Daarmee is de smaak in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen. De eerste vruchten rijpen vrij laat.

De vruchtbare planten hebben eveneens een paarsachtige verkleuring van de stengels en bladeren en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Great White Blues’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen eigen foto’s worden geplaatst en zal de bovenstaande beschrijving (zo nodig) worden aangepast of aangevuld.