Rasbeschrijving dwergabrikozen

Garden Aprigold ®

De naam ‘Garden Aprigold’ ® is door de Franse boomkwekerij Pepinieres Darnaud uit Montelimar geregistreerd als een Franse merknaam voor een ras dat oorspronkelijk afkomstig is van het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics uit Modesto (Californië). Het ras werd in 1976 in Californië geïntroduceerd.

‘Garden Aprigold’ ® is een dwergabrikoos die met name is bedoeld voor hobby-tuinders die niet veel ruimte hebben, bijvoorbeeld voor kleine tuinen of in grote potten op het balkon, terras of daktuin.

De boom groeit zwak en zal daardoor nooit een erg grote omvang krijgen. De witte bloesems zijn zelfbestuivend. De vruchten rijpen middentijds, ongeveer gelijk met ‘Hargrand’, zijn tamelijk klein van formaat, gemiddeld circa 35 gram, van buiten oranje van kleur met een bescheiden rode blos, stevig oranje gekleurd vruchtvlees met een los liggende steen.

Eén boompje van ‘Garden Aprigold’ ® is in januari 2011 in het siertuingedeelte van FruitLent geplant. Het boompje is geënt op onderstam ‘Pumiselect‘ ®. Op 10 maart 2012 is het boomje verplant naar een andere locatie binnen de siertuin van FruitLent. De eerste vruchten zijn in 2014 geoogst.

In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, dit keer in een compositie met onze collectie met dwergperziken (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m). Daar is het boompje echter nooit goed aan de groei gegaan, mede omdat onze jong hond de uitlopende scheutjes regelmatig inkortte. Op 2 oktober 2022 is het boompje opgerooid en en vervangen door een roodbladige sierpruim.