Rasbeschrijving witte druiven

Garant

Ook bekend als ‘Garantos’ en ‘FR 515-91’.

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1991) van ‘Solaris’ x ‘Muscat Blue’ op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg). ‘Garant’ is dus ontstaan uit een kruising, waarbij zowel de vader als de moeder een resistent ras betroffen.
Uit dezelfde kruising werden door het genoemde onderzoeksinstituut ook de navolgende rassen geïntroduceerd: ‘Clara’, ‘Galanth’, ‘Osella’ en ‘Rosina’. Enkele van deze rassen zijn ook in FruitLent aanwezig of aanwezig geweest.

Trossen en bessen: Middelgrote breed-elliptische groengele bessen (2,0 gram) aan middelgrote wat langgerekte redelijk los tot enigszins compact gevormde trossen. Rijpt vanaf medio september. Kan in rijpe toestand lang aan de stok blijven hangen. Tamelijk stevig vruchtvlees met een goede zoete smaak (tot ruim 20% Brix) met licht muskaat­aroma. Net als bij blauwe zusterras ‘Galanth’, is het muskaat-aroma echter niet elk jaar even sterk aanwezig.

Groei: Sterke groei met opgaande groeiwijze. Grote bladeren.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en is in het voorjaar van 2012 als containerplant uitgeplant. Deze heeft in 2013 voor het eerst vruchten gedragen.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Garant’ als: GOED. Goede en betrouwbare productiviteit en een goede resistentie tegen schimmelziekten.