Rasbeschrijving witte druiven

Frumuosa Alba - pitarm

Ook bekend als ‘Frumoasa Alba’, ‘Frumoasa Albe’, ‘XI-56-43’, ‘Belaja krasavica’, ‘Beautyful White’ en ‘White Beauty’.

Herkomst: Dit ras is ontstaan uit een kruising (in 1973) van ‘Guzal Kara’ x Seyve Villard 20.473′ (= ‘Muscat de St. Vallier Blanc’) op het Research and Practical Institute for Horticulture and Food Technologies, Department of Grapevine Genetic Resources and Breeding, Chisinau (Moldavië).

Trossen en bessen: Geeft grote geelgroene licht ovale bessen aan grote tot zeer grote los gevormde trossen met een fraaie vorm. De trossen behalen met gemak een gewicht van 1 kg of meer. De stelen van de trossen zijn roodachtig verkleurd. De zeer grote bessen (gemiddeld zo’n 6½ gram) hebben slechts 1 of 2 kleine pitten, welke door het stevige vruchtvlees nauwelijks opvallen; de bessen kwalificeren derhalve als pitarm. Zoete smaak met een aan ananas herinnerend muskaataroma. De bessen hebben een gemiddeld zuurgehalte; hierdoor kan ‘Frumuosa Alba’ ook bij wat lagere suikergehaltes al geoogst worden. Rijpt wat later; in Nederland waarschijnlijk vanaf begin oktober. Rijpe trossen kunnen relatief lang aan de stok blijven hangen.
Bij onze eerste oogst in 2014 behaalde onze trossen een gemiddeld besgewicht van 3½ gram, derhalve nog niet zo groot als de bovengenoemde 6½ gram. Wellicht dat de besgrootte toeneemt bij het ouder worden van de stok.

Groei: Zeer krachtige groei met groeiwijze rechtop. Fraai ingesneden bladeren.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen schimmelziekten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif op goede standplaatsen. We verwachten dat deze ook geschikt zal zijn voor de teelt in de kas.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en is in april 2013 als wortelnaakte plant uitgeplant in onze hobbykas. De stok van ‘Frumuosa Alba’ droeg in FruitLent voor het eerst vruchten in 2014, welke in de kas reeds begin augustus geheel rijp worden. In februari 2016 is de stok verwijderd, om plaats te maken voor weer wat nieuws.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
We hebben dit ras niet in de buitenteelt getest, alleen in onze hobbykas. Derhalve geven we geen totaalbeoordeling. Aan de hand van het rijpingstijdstip in de hobbykas, menen wij dat dit ras vroeg genoeg rijpt voor buitenteelt.