Rasbeschrijving witte druiven

Evita - pitarm

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Zalagyöngye’ x ‘Perlette’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Uit dezelfde kruising werd door dezelfde veredelaar ook het ras ‘Stefanie’ gewonnen, welk ras ook in FruitLent aanwezig is geweest.

Trossen en bessen: Middelgrote tot tamelijk grote kogelvormige mat-heldergele bessen (circa 2,8 à 2,9 gram) aan middelgrote tot grote enigszins compacte trossen met een mooie vorm. Bessen die aan de zon zijn blootgesteld kleuren donkergeel. De bessen hebben tamelijk vast vruchtvlees met een stevige schil en worden aangemerkt als bijna pitloos (derhalve pitarm). Zeer aangename zoete smaak (circa 20% Brix) met muskaat-aroma. Rijpt vanaf medio september.

Groei: Krachtige groei met groeiwijze rechtop. De productiviteit is redelijk; de stok is dus niet zo vruchtbaar als sommige andere rassen. Dit zal alles te maken hebben met de afstamming van de pitloze ‘Perlette’. Hierdoor zijn de eerste ogen op het éénjarige hout vaak niet vruchtbaar en geven dus met name de verdere ogen bloemtrossen. In verband met deze eigenschap is de klassieke cordon-snoei niet geschikt en moet ‘Evita’ gesnoeid worden volgens de Guyot-methode. Indien op deze wijze gesnoeid, is de productiviteit voldoende en is het enige gevolg van de mindere vruchtbaarheid dat er geen of bijna geen trossen hoeven te worden gedund.

Ziekten: Goede resistentie tegen echte meeldauw. Matige resistentie tegen valse meeldauw. Door de stevige schil sterk tegen Botrytis. Door de vrij compacte tros kan bij volledige rijpheid na verloop van tijd echter toch Botrytis in het hart van de tros optreden, waardoor het toch niet aan te bevelen is om rijpe trossen erg lang te laten hangen.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in het voorjaar van 2007 uitgeplant. Deze droeg in 2009 voor het eerst vruchten.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Evita’ als: GOED. De trossen en bessen zien er mooi uit. De rijping is vroeg. De bessen hebben weinig pitten en de smaak is zeer goed, mits het muskaat-aroma op prijs wordt gesteld. Nadelen zijn het feit dat rijpe trossen beter niet te lang kunnen blijven hangen, het feit dat de bessen niet erg groot worden en de matige vruchtbaarheid (waardoor Guyot-snoei vereist is).