Rasbeschrijving abrikozen

EA5016 (Tsunami ®)

Dit nieuwe ras is ontwikkeld door Pepinieres et Vergers Escande “Millet” E.A.R.L. te Saint-Vite (Lot-et-Garonne, Frankrijk) en is ontstaan uit een kruising met ‘EA3126TH’ (beter bekend onder de merknaam ‘Spring Blush’ ®). Het ras werd rond 2011-2012 geïntroduceerd onder de Franse merknaam ‘Tsunami’ ®. De werkelijke rasnaam is echter ‘EA5016’. Omdat het ras voornamelijk onder de merknaam bekend is geworden, zal om die reden hierna steeds de merknaam ‘Tsunami’ ® worden gebruikt, alhoewel ‘EA5016’ dus eigenlijk correcter zou zijn.

‘Tsunami’ ® blinkt uit door het extreem vroege rijpingstijdstip: de oogst valt tot maar liefst twee weken (!) vóór de vroeg rijpende rassen ‘Orangered’ ®, ‘Pinkcot’ ®, ‘Sylvercot’ ® en ‘Tom Cot’ ®. De oogst bevindt zich zelfs nog 3 tot 5 dagen voor die van het ras ‘Spring Blush’ ®, welke tot nu toe als één van de vroegstrijpende rassen bekend stond. Daarmee is het in Nederland mogelijk geworden om al in juni rijpe abrikozen rechtstreeks van de boom te oogsten; dus midden in het kersenseizoen (ongeveer 4-de kersenweek) !

Bij veel andere fruitgewassen is het zo dat zeer vroeg rijpende rassen bepaalde gebreken vertonen op andere kenmerken. Ook bij de tot nu toe beschikbare zeer vroeg rijpende abrikozenrassen was dit het geval. ‘Tsunami’ ® lijkt echter de eerste uitzondering te zijn op deze regel: leest u hieronder verder……

De vruchten van ‘Tsunami’ ® zijn middelgroot tot groot: gemiddeld 70 gram zwaar, met de kleinste vruchten van 35 à 45 gram per stuk, en de grootste vruchten tot 110 à 115 gram per stuk. De vruchtgrootte neemt toe bij het ouder worden van de boom. Het uiterlijk is fraai: met een ronde tot ovale vorm, een oranje achtergrondkleur met een fraaie grote rode blos. De blos kan 60-70% van het vruchtoppervlak beslaan, indien deze is blootgesteld aan de zon. De naad van de vrucht ligt vrij diep en heeft de neiging wat bruin te verkleuren, hetgeen dan een wat minder fraai uiterlijk geeft.
Het oranje vruchtvlees is stevig, sappig en heeft een uitstekende smaak, namelijk aromatisch en zoet. Het suikergehalte loopt op tot 12-15% Brix. De schil is vrij dik en de vrucht is goed bestand tegen transport. Ook de houdbaarheid is vrij goed, hetgeen ook zeer opmerkelijk is voor een zeer vroeg rijpend ras.

Aangeraden wordt om de vruchten in 2 of 3 keer door te plukken, waarbij de eerste pluk uiteraard pas mag plaatsvinden zodra de eerste vruchten voldoende rijp zijn geworden (kwaliteit is immers het belangrijkst). Rijpe vruchten laten gemakkelijk los van de boom, zodat ook om die reden regelmatig doorplukken gewenst is. Het komt bij ‘Tsunami’ ® voor dat rijpe vruchten aan de zonzijde al zacht zijn, terwijl de andere zijde nog hard is; de mate van rijpheid kan derhalve variëren binnen één vrucht. Tegen het rijpingstijdstip worden de vruchten in geval van regen wat gevoeliger voor scheuren, met name op de naad van de vrucht.

De boom groeit middelsterk tot sterk met een half-opgerichte fraaie open groeiwijze. De takken bekleden zich goed met vruchthout. De bomen bloeien rijk en regelmatig. Het bloeitijdstip valt tamelijk vroeg, derhalve niet extreem vroeg, wat op grond van de zeer vroege rijping misschien te verwachten zou zijn. De gevoeligheid voor nachtvorstschade blijkt niet groter te zijn dan van andere rassen die op een later tijdstip worden geoogst..
Naar de huidige kennis wordt vooralsnog aanbevolen om kruisbestuiving te hanteren door bijvoorbeeld de rassen ‘Goldrich’, ‘Pinkcot’ ®, ‘Tom Cot’ ® en ‘Sylred’. Het andere zeer vroeg rijpende ras ‘Spring Blush’ ® wordt niet aangeraden als bestuiver. De s-allel combinatie van ‘Tsunami’ ® is S3S9.

De verwachte productiecapaciteit van ‘Tsunami’ ® zit op 20 ton per hectare, terwijl andere zeer vroeg rijpende rassen normaliter blijven steken op 12 ton per hectare.

De boom in FruitLent is op 6 april 2012 geplant ter vervanging van de Pluot ‘Flavor Supreme’ en wordt opgekweekt in een laagstamvorm. De boom is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Wavit‘ ®. De boom in FruitLent droeg in 2014 voor het eerst volop vruchten. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.