Rasbeschrijving pruimen

Courod (Goldust ®) - dwergpruim

Dit ras is door Gilbert Cours-Darne (1909-2001) uit La Romieu in Frankrijk gevonden en is na het jaar 2000 geïntroduceerd via Pepinieres Darnaud in Montelimar (Frankrijk).

Alhoewel dit ras de werkelijke naam ‘Courod’ draagt, wordt deze voornamelijk aangeboden onder de Franse merknaam ‘Goldust’ ®. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Goldust’ ® en niet over ‘Courod’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn.

Het gaat in het geval van ‘Goldust’ ® om een ras met dwerggroei. Hierdoor kunnen de boompjes van ‘Goldust’ ® eventueel in grote potten worden opgekweekt op het balkon of (dak)terras en zijn ze extra geschikt voor kleinere standplaatsen. Hierdoor is ‘Goldust’ ® dus met name bedoeld voor particulieren. Plantmateriaal van dit ras wordt tot op dit moment voornamelijk op de Franse particuliere markt aangeboden.

De boompjes zijn zelfbestuivend en geven verhoudingsgewijs middelgrote tot grote geel gekleurde vruchten, welke aan de zonzijde een kleine rode blos kunnen verkrijgen. Het vruchtvlees is sappig, met een aromatische zoete smaak en heeft een los liggende steen. De rijptijd is vanaf eind augustus – september. Rijpe vruchten hangen vrij vast aan de boom en kunnen derhalve eventueel nog even blijven hangen.

In FruitLent hebben we één boompje van ‘Goldust’ ® die we hebben laten oculeren op de nieuwe zwakgroeiende onderstam ‘VVA-1‘. Door de combinatie van de zwakkere groei van ‘Golddust’ ® en de zwakkere groei van ‘VVA-1‘ zal ons boompje naar verwachting dus extra klein blijven. Deze is op 10 juni 2012 als containerplant in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant. In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, is het boompje voor het groeiseizoen 2015 naar een tijdelijke plek verplaatst. Het boompje heeft deze verplaatsing echter niet overleefd, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.