Rasbeschrijving tomaten

Canestrino di Lucca - rode vleestomaat

Dit Italiaanse streekras uit Toscane is ook bekend onder de namen ‘Canestrino’, ‘Canestrini’ en onder de letterlijke Engelse vertaling ‘Little Basket’.

Geeft rood gekleurde middelgrote peervormige vleestomaten, overlangs enigszins geribd, met onderaan een diameter van circa 7 cm en een totale lengte van eveneens circa 7 cm. De vruchten worden zo’n 100 tot 250 gram zwaar. Het rode vruchtvlees is stevig, vrij droog en heeft een goede smaak. Door het drogere vruchtvlees zijn ze zeer geschikt voor verwerking (pastasaus, soep). De vruchten kunnen reeds geoogst worden, terwijl ze nog enigszins groen zijn.

Door de specifieke vorm lijken de vruchten enigszins op die van ‘Coeur de Boeuf’, type Albenga (Liguria).
Lees hier verder over de verschillende types ‘Coeur de Boeuf’ tomaten.

Wij vinden dat ‘Canestrino di Lucca’ veel lijkt op het andere Italiaanse streekras ‘Pera d’Abruzzo’. Bij de eerstgenoemde zijn de vruchten iets meer peervormig, bij de laatstgenoemde iets minder peervormig. De verschillen zijn echter niet erg groot.

De eerste vruchten van ‘Canestrino di Lucca’ rijpen vrij laat: in 2013 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.