Rasbeschrijving tomaten

Bosque Bumblebee - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als ‘Bosque Blue Bumblebee’

Het ras ‘Bosque Bumblebee’ is de allernieuwste telg binnen de groep van de gezondheidsbevorderende blauwe tomaten. Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van ‘Blue Tiger’ en ‘Little Lucky’. Er zijn van ‘Bosque Bumblebee’ in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

In tegenstelling tot de blauwe tomatenrassen tot nu toe, heeft ‘Bosque Bumblebee’ in het rijpe stadium geen rode basiskleur, maar een gele basiskleur. Hierdoor hebben de rijpe vruchten aan de buitenkant een zeer merkwaardig contrast van geel met paars. De toevoeging “Bumblebee” (hommel) in de naamgeving heeft natuurlijk alles te maken met deze zeer merkwaardige kleurstelling.

De smaak van de eerste blauwe tomatenrassen laat zich tot nu toe omschrijven als enigszins vlak, zonder al te veel diepgang. De smaak van ‘Bosque Bumblebee’ is naar onze mening echter beter dan van de eerste blauwe rassen. Dat wil niet zeggen dat ‘Bosque Bumblebee’ daarmee een smaaktopper is, doch het stevige vruchtvlees heeft naar onze mening toch een goede friszure smaak. Het vruchtvlees is stevig, waardoor de vruchten zich goed in plakjes laten snijden.

De eerste vruchten van ‘Bosque Bumblebee’ rijpen middelvroeg: in 2013 / 2015 waren in de hobbykas 75 / 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.