Rasbeschrijving blauwe druiven

Boskoop Glory

Ook bekend als ‘Glorie van Boskoop’

Herkomst: Afkomstig uit een rassenproef welke in de jaren ’50 in Wageningen is gehouden met Amerikaanse rassen. De gegevens van de proef zijn verloren gegaan, zodat de originele naam van dit ras ook niet meer met zekerheid is vast te stellen. Zeer waarschijnlijk betreft het ‘Schuyler’, welke op het New York State Agricultural Experiment Station van de Cornell University (Geneva, NY) is ontstaan uit een kruising van ‘Primitivo’ (‘Zinfandel’) x ‘Ontario’.
Na de Wageningse rassenproef is het ras door Gerard van Tol (Boskoop) op de markt gebracht en naar de omliggende landen verspreid (naar Duitsland in 1979 via Günther Pfeiffer).

Trossen en bessen: Middelgrote ronde blauwe bessen (circa 2,6 à 2,8 gram) aan middelgrote enigszins compacte en dikwijls gedeelde trossen. Gevoelig voor misbloei en geeft dan veel kleine niet gezette bessen in de tros. Rijpt vanaf eind september. Geen erg stevige schil en zacht vruchtvlees met licht gekleurd sap. Goede maar enigszins afwijkende smaak, namelijk zoet (tot ruim 20% Brix) met relatief laag zuurgehalte en met aardbeien- of frambozen­aroma. Dit is een lichte zogenaamde foxton-bijsmaak die verwijst naar de Amerikaanse voorouders.

Groei: Sterke tot zeer sterke groei met groeiwijze redelijk rechtop. Vormt vrij veel dieven, waardoor veel zomersnoei noodzakelijk is. Het ras is wat gevoeliger voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden), in welk geval er in de trossen diverse kleine bessen worden gevormd. De stok is elk jaar zeer vruchtbaar.

Ziekten: Redelijke resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Soms wordt wel beweerd dat de aantasting de laatste jaren toeneemt. Het is theoretisch mogelijk dat er in de loop der tijd schimmelstammen zijn uitgeselecteerd die beter in staat zijn de ‘Boskoop Glory’ aan te tasten; een dergelijke selectie van gespecialiseerde schimmelstammen wordt bevorderd doordat bijna iedereen een ‘Boskoop Glory’ in de tuin heeft staan. Voorgaande is allemaal louter speculatie; hiervoor bestaat vooralsnog geen hard bewijs. In FruitLent is ons overigens niet gebleken dat ‘Boskoop Glory’ speciaal vatbaarder is voor schimmelziekten dan andere resistente rassen.

Gebruik:  Dit ras was jarenlang het beste tafeldruivenras voor de buitenteelt in particuliere tuinen en wordt om die reden nog steeds veel verkocht bij tuincentra. Alhoewel het zeker geen slecht ras is, zijn als tafeldruif voor de buitenteelt thans echter betere rassen beschikbaar. Als wijndruif is deze minder geschikt: door de wat afwijkende smaak en vanwege de minder goed gekleurde schillen is het ook moeilijk om er een goede rode wijn van te maken.

De stok in FruitLent is niet geënt op een onderstam. Deze staat dus gewoon op eigen wortel. De stok werd in het voorjaar van 2006 als containerplant uitgeplant en droeg reeds in 2006 voor het eerst enkele vruchten.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Alhoewel ‘Boskoop Glory’ eigenlijk geen ras meer is van deze tijd geven wij deze als totaalbeoordeling toch nog TAMELIJK GOED. Het is een betrouwbaar ras, echter helaas een wat afwijkende smaak en zacht vruchtvlees.