Rasbeschrijving tomaten

Dark Tiger (Black Shadow) - gestreepte blauwe (paarse) tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) en werd in 2014 door hen geïntroduceerd als “trial” en was bij de introductie nog niet helemaal stabiel (variatie tussen de planten onderling). Wij hebben deze verder gestabiliseerd. Aanvankelijk werd dit ras door de hobby-veredelaars ‘Black Shadow’ genoemd, aanvankelijk met ‘Dark Tiger’ als synoniem. Gaandeweg gebruikten de hobby-veredelaars alleen nog de naam ‘Dark Tiger’. Daarom gebruiken wij deze naam nu ook als primaire naam voor dit ras (met ‘Black Shadow’ als synoniem).

Het ras behoort tot de “blauwe” ofwel indigo tomaten. ‘Dark Tiger’ is één van de nieuwigheden waarmee getracht wordt het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden.
⟹ Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De middelgrote vruchten (gemiddeld 70-80 gram) van ‘Dark Tiger’ hebben een ronde vorm, waarbij de schil is voorzien van strepen. Het vruchtvlees kleurt in het rijpe stadium rood, waarbij de strepen op de schil verkleuren naar geel. De gestreepte schil wordt in het geval van ‘Dark Tiger’ echter gecombineerd met een donkerpaarse verkleuring op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld. De paarse verkleuring volgt grotendeels het patroon van de strepen, waarbij de paarse strepen op de schouders van de vrucht het meest nadrukkelijk aanwezig zijn als gevolg van blootstelling aan de zon. Door het bovenomschreven kleurenspel ontstaat een bijzonder fraai contrast en zijn de vruchten zeer fotogeniek, zoals op de bijgevoegde foto’s goed is te zien. Door het bijzondere kleurenspel is de naam ‘Dark Tiger’ ook zeker op zijn plaats.

De vruchten moeten geoogst worden op het moment dat de paarse bovenkant de glans verliest en dofzwart verkleurt. Op dat moment verkleurt de onderzijde van de vruchten donkerrood. De smaak van het vruchtvlees laat zich omschrijven als redelijk goed. Ook bij deze blauwe tomaat constateren we nog een wat vlakkere smaak, zoals bij de eerste blauwe tomatenrassen het geval is. Na de oogst verliest het vruchtvlees vrij snel zijn stevigheid en worden de vruchten zacht. De bewaarbaarheid is derhalve beperkt.

‘Dark Tiger’ is een ras waarvan de eerste vruchten al vroeg rijpen: in 2014 / 2017 waren in de hobbykas slechts 56 / 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. ‘Dark Tiger’ rijpt daarmee aanzienlijk vroeger dan de meeste andere blauwe tomatenrassen.

De productieve planten groeien middelsterk als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien overzichtelijk, zijn gemakkelijk te dieven en vormen niet buitensporig veel dieven.