Rasbeschrijving witte druiven

Birstaler Muscat

Ook bekend als ‘VB 86-6’ of ‘Muscat de la Birse’.

Herkomst: In 1986 ontstaan uit een kruising van ‘Seyval Blanc’ x ‘Bacchus’ door Valentin Blattner uit Soyhieres, Zwitserland.

Trossen en bessen: Kleine tot middelgrote ronde groengele bessen (circa 1,7 tot 2,0 gram) aan lange smalle los gevormde trossen. Rijpt vanaf half september. Goede zoete smaak (tot 19% Brix) met licht muskaataroma. Het vruchtvlees is niet zo stevig, waardoor de pitten tijdens het eten nogal opvallen. Rijpe trossen kunnen relatief lang aan de stok bijven hangen. Rijpe bessen zitten vrij los aan de tros, doch vallen niet vanzelf af.
Om de besgrootte te laten toenemen, wordt goede trosdunning aanbevolen. Ook wordt wel aanbevolen om de trossen gedurende het groeiseizoen aan de punt in te korten.

Groei: De scheuten groeien mooi recht omhoog en er worden niet al te veel bladeren en dieven gevormd. Lichtgroene bladeren met typische karteling. Het ras is wat gevoeliger voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden), waardoor een beschutte standplaats gewenst is.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en zeer goede resistentie tegen echte meeldauw. Weinig gevoelig voor Botrytis.

Gebruik: Geschikt als tafeldruif, maar ook voor mooie witte muskaatwijnen.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘5C’ en in de zomer van 2005 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2006 voor het eerst vruchten. De stok is in het voorjaar van 2011 verwijderd om plaats te maken voor het uittesten van een ander ras.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Birstaler Muscat’ als: GOED. Het ras heeft allemaal positieve eigenschappen, echter helaas wat kleine bessen waarvan de pitten tijdens het eten enigszins opvallen. Als ‘Birstaler Muscat’ deze twee eigenschappen niet zou hebben gehad, dan zou de beoordeling ZEER GOED zijn geweest.