Rasbeschrijving tomaten

Bing Cherry - blauwe (paarse) cocktailtomaat

Dit ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA) en werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner gestart voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen. Bij de introductie is het ras mogelijk nog niet helemaal stabiel. Het ras zou vergelijkbaar zijn met een ander ras van Tom Wagner met de naam ‘Out of the Blue’.
Er bestaat nog een ander ras met de naam ‘Bing Cherry’, welke echter niet afkomstig is van Tom Wagner.

Het ras ‘Bing Cherry’ van Tom Wagner is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van een paarse verkleuring. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een prachtige rode kleur met paarse schaduwen aan de bovenzijde (zonzijde).
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene basiskleur (zonder donkergroene kraag), zijn rond tot platrond van vorm. Aanvankelijk vertonen de vruchtjes vrijwel geen paarse verkleuring. De paarse verkleuring verschijnt namelijk pas zodra de vruchtjes zijn uitgegroeid en klaar zijn om af te rijpen. De paarse verkleuring is vervolgens bijzonder fraai doordat het lijkt alsof de vruchtjes zijn voorzien van een staalblauwe gloed: deze schitterende verkleuring hebben we bij nog geen enkele andere blauwe tomaat gezien !

De vruchtjes hebben een gemiddeld vruchtgewicht van circa 35 gram en hebben dus meer het formaat van een cocktailtomaat dan van een cherrytomaat, alhoewel het gewicht van de kleinste vruchtjes zich wel tussen de 10 à 20 gram bevindt. De vruchtjes hebben een milde zoete smaak en smaken in ieder geval beter dan de eerste blauwe tomatenrassen. De vruchtjes zijn niet overdreven gevoelig voor scheuren.

‘Bing Cherry’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten kunnen eveneens enige paarsachtige verkleuring vertonen aan (delen van de) stengels en bladeren en groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.