Rasbeschrijving tomaten

Baby Blue - blauwe (paarse) cherrytomaat

Ook bekend als ‘Baby Blue Cherry’.

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) en werd in 2014 door hen geïntroduceerd als “experimental”. Het is derhalve niet uit te sluiten dat deze bij de introductie nog niet helemaal stabiel is.

Het ras ‘Baby Blue’ is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van ‘Baby Blue’ is de paarse verkleuring niet erg nadrukkelijk aanwezig, waardoor de vruchtjes slechts een bescheiden paarse verkleuring vertonen. Hierdoor vinden wij dit ras niet voldoende interessant binnen de groep van de blauwe tomaten (en alleen als cherrytomaat zijn betere rassen voorhanden).

De vruchtjes zijn rond van vorm en hebben een diameter van circa 2,5 cm. De smaak wordt omschreven als een goede frisse echte tomatensmaak, doch de karakteristieke volle smaak van cherrytomaten ontbreekt. De vruchtjes hangen in niet al te grote trossen aan de plant en kunnen in het rijpe stadium lang aan de plant blijven hangen. Weinig gevoelig voor scheuren.

‘Baby Blue’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.