Rasbeschrijving pruimen

Avalon

Dit ras werd gekweekt op het Horticultural Research International in East-Malling te Kent (Engeland) als een vrij bestoven zaailing van het ras ‘Reeves’. Geïntroduceerd omstreeks 1989.

Dit ras geeft grote eironde vruchten met een rood-donkerblauwe kleur. De schil is bedauwd. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 60 tot 70 gram. Het stevige licht geel-oranje vruchtvlees is zeer sappig en heeft een zeer goede fris zoetzure aromatische smaak. De steen laat redelijk los van het vruchtvlees. Rijpt in de tweede helft van augustus. Bij volledige rijpheid kan de schil aan de bovenzijde van de vruchten iets indrogen en rimpelig worden.

Door de zeer goede eetkwaliteit is ‘Avalon’ met name voor verse consumptie bedoeld, doch de vruchten zijn ook geschikt voor het maken van jam.

De boom groeit sterk met een horizontale tot steile takstand. De boom komt op iets latere leeftijd in productie. De bloesems bloeien zeer vroeg en zijn gedeeltelijk zelfbestuivend. De vruchtzetting verbetert derhalve bij kruisbestuiving. Kan bestoven worden door ‘Valor’, doch waarschijnlijk zijn andere vroeg bloeiende rassen ook geschikt. In de collectie van FruitLent bloeien de volgende rassen ook vroeg tot zeer vroeg: ‘Belle de Thuin’, ‘Prune de Prince’ en ‘Aprimira’.

Door de vroege bloei en doordat de bloesems gedeeltelijk zelfbestuivend zijn, kan de productiviteit van jaar tot jaar wisselend zijn (met name bij slechte bloei-omstandigheden). In productieve jaren kan vruchtdunning noodzakelijk zijn.

Matig vatbaar voor loodglans. De vruchten zijn weinig tot tamelijk gevoelig voor scheuren (typisch zeer klein barstje over het stijllitteken). Door de zoete smaak soms last van wespenvraat.

In FruitLent is sinds december 2014 een boom van ‘Avalon’ aanwezig, geënt op onderstam ‘St. Julien A‘. Deze is geplant op de locatie waar de vorige boom van ‘Jubileum’ is gerooid. De eerste vruchten zijn in 2016 geoogst. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom januari 2022 gerooid, waardoor het ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.