Rasbeschrijving witte druiven

Arolanka - pitarm

Herkomst: Gekweekt door Professor Ing. Vilém Kraus van de Mendel University Brno in Lednice na Morave (Tsjechië) uit een kruising van ‘Aron’ x ‘Lanka’.

De moeder ‘Aron’ is een Hongaars ras welke is ontstaan uit een kruising van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Perlette’.

De vader ‘Lanka’ is een Oekraïns ras welke is ontstaan uit een kruising (in 1967) tussen ‘Dattier de St. Vallier’ x ‘Dekorativnyi’ (‘Severnyi’ x ‘Saperavi’).

De voorgaande stamboom houdt in dat ‘Arolanka’ is ontstaan uit twee resistente ouders.

Trossen en bessen: Grote tot zeer grote gele bessen (gemiddeld 6,0 tot 6,7 gram) aan middelgrote tot grote zeer los gevormde trossen. De trossen zijn soms onregelmatig gevormd.
Alhoewel de bessen qua grootte wat variabel zijn, behoort ‘Arolanka’ in de collectie van FruitLent zonder enige twijfel tot de rassen met de grootste bessen. De grootste bessen binnen de tros hebben zelfs een gewicht van maar liefst 12 gram !
Bij volledige rijpheid verkrijgen de bessen aan de zonzijde een bruine tint. Mede daardoor vinden is het uiterlijk niet bijzonder fraai. Daar staat echter tegenover dat de bessen ondanks het wat lagere suikergehalte (tot 16-17% Brix) een prima smaak hebben met zeer stevig vruchtvlees. ‘Arolanka’ is één van de voorbeelden dat een hoog suikergehalte bij tafeldruiven beslist geen noodzaak is om toch een goede smaak te krijgen. De bessen zijn pitarm en de weinige pitten die er in zitten vallen tijdens het eten niet erg op. Rijpt vanaf de tweede helft van september. Rijpe trossen kunnen relatief lang aan de stok bijven hangen.

Groei: Middelsterke groeikracht. Zeer open gewas met diep ingesneden bladeren. Loopt zeer vroeg uit.

Ziekten: Zeer winterhard. Zeer weinig gevoelig voor Botryrtis. Er zijn ons geen betrouwbare gegevens bekend over de (mate van) resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Op grond van de afstamming mag in ieder geval verondersteld worden dat ‘Arolanka’ resistentie bezit tegen deze beide schimmelziekten. In FruitLent is ons in ieder geval niet gebleken van bijzondere vatbaarheid voor deze twee schimmelziekten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst enkele vruchten.

Wij zijn van mening dat onze stok van ‘Arolanka’ identiek is aan ‘Wostorg Bialy’. Mogelijk lijken beide rassen dus erg veel op elkaar, doch waarschijnlijker is dat één van onze stokken niet op de juiste naam staat.

Op 2 april 2021 is de stok van ‘Arolanka’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. Niet omdat we het een slecht ras vonden, integendeel, maar aangezien we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Arolanka’ lag dan toch voor de hand om te ruimen, aangezien deze identiek bleek aan ‘Wostorg Bialy’ (die we wel hebben aangehouden). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Augustin’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoorden ‘Arolanka’ als GOED, vanwege de grote tot zeer grote bessen met goed smakend stevig vruchtvlees waarin bijna geen pitten aanwezig zijn.
We hebben inmiddels de ervaring dat de stok van jaar tot jaar wat wisselvallig kan zijn in de opbrengsten, waardoor we de totaalbeoordeling hebben verlaagd van ZEER GOED naar GOED.