Rasbeschrijving tomaten

Zebrino (F1-hybride) - groen-bruin gestreepte coctailtomaat

Dit F1-hybride ras wordt in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt.

Het is een bijzondere cocktailtomaat met groen-bruinrood gestreepte vruchten (circa 25 à 30 gram) met een zeer stevige schil en stevig dieprood gekleurd vruchtvlees. Alhoewel het vruchtvlees goed van smaak is, zijn de schil en het vruchtvlees samen echter zodanig hard en stevig dat dit naar onze mening de eetkwaliteit ernstig aantast. Wij zijn daardoor van mening dat dit ras geen culinaire waarde, doch met name een decoratieve waarde heeft. De vruchtjes zijn dan ook werkelijk schitterend om te zien, met name als de rijpe vruchttrosjes in zijn geheel als een trostomaat worden geoogst.

De planten van ‘Zebrino’ zijn resistent tegen de navolgende ziektes:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. De groei is ten opzichte van andere rassen niet erg krachtig en de planten hebben korte compacte vruchttrossen en korte compacte bladeren die wel op het rugosa-type lijken.