Rasbeschrijving perziken

Zaipevi (Diamond ®)

‘Zaipevi’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

Dit ras werd ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië) en was daar aanvankelijk bekend onder het kwekersnummer ‘344 92 Pb’. Het ras kwam medio jaren ’90 naar Europa. Dit ras wordt ook wel onder de Franse merknaam ‘Diamond ®’.

Doordat dit ras door doelgerichte kruising en selectie tot stand is gekomen, stijgt de vruchtkwaliteit ver uit boven die van veel oudere dwergrassen die met name voor de sier zijn bedoeld.

Het boompje bloeit in het voorjaar met fraaie middelgrote lichtroze bloesems. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot middelgrote vruchten van gemiddeld zo’n 100 gram zwaar. De vruchten hebben een witte basiskleur en verkrijgen een bescheiden rode blos op de plaats waar ze aan de zon zijn blootgesteld. De vruchten rijpen in augustus (ongeveer gelijk met ‘Pink Peachy’ en ‘Pix Zee’). Het vruchtvlees is wit van kleur, waarbij de steen los in het vruchtvlees ligt en rondom de steen nauwelijks rood is verkleurd. Zoals bij de meeste witvlezige perziken is het vruchtvlees wat minder stevig en heeft dit een zeer goede smaak. De schil is niet bijzonder dik, doch wel vrij intensief behaard. Qua smaak behoort ‘Zaipevi’ binnen de groep van de dwergperziken naar onze mening tot de betere: de smaak is te omschrijven als zoet met een goed perzikaroma.

‘Zaipevi’ is vatbaar voor de krulziekte en moet derhalve hiervoor bespoten worden. Aangezien de boom nooit een grote omvang zal krijgen, is dit echter eenvoudig te realiseren.

Een boompje van ‘Zaipevi’ is sinds de winter van 2010-2011 in FruitLent aanwezig. Deze is vervolgens als containerboom opgekweekt en in januari 2012 in het siertuingedeelte van FruitLent geplant. Het boompje is geënt op ‘perzikzaailing‘. Het boompje droeg in 2013 voor het eerst vruchten.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m).