Rasbeschrijving perziken

Zaidulab (Nectarella ®) - nectarine

‘Zaidulab’ is een dwergnectarine, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

Dit ras werd ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië) en staat ook bekend onder de fantasienaam ‘Balkonella’ en onder de Franse merknaam ‘Nectarella’ ®.

Het feit dat dit ras door doelgerichte kruising en selectie tot stand is gekomen, verklaart waarom de vruchtkwaliteit ver uitstijgt boven die van veel oudere dwergrassen die met name voor de sier zijn bedoeld.

De boompjes geven grote fraaie roze gekleurde enkele bloesems. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot tamelijk grote vruchten van gemiddeld zo’n 100 gram zwaar. Ze hebben een donkergele gladde vruchthuid met een grote oranjerode tot vuurrode blos. Vanwege deze gladde vruchthuid noemen we dit ras dus een nectarine. De vruchten rijpen vanaf de derde week van augustus (tot in begin september) en vallen in het rijpe stadium niet snel van de boom. Het stevige vruchtvlees is geel van kleur, hecht enigszins aan de steen en is rondom de steen weinig rood verkleurd. Qua smaak behoort ‘Zaidulab’ binnen de groep van de dwergperziken naar onze mening tot de betere: de smaak is te omschrijven als buitengewoon zoet, met een laag zuurgehalte en een zwak aroma.

‘Zaidulab’ is vatbaar voor de krulziekte. Aangezien het boompje nooit een grote omvang zal krijgen, zijn bespuitingen tegen de krulziekte echter eenvoudig te realiseren.

Het boompje in FruitLent is geënt op de onderstam ‘BSB 1‘ en is in het voorjaar van 2010 in het siertuingedeelte geplant. Reeds in 2011 bloeide het boomje zeer rijk en het droeg meteen in hetzelfde jaar de eerste vruchten.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m).