Rasbeschrijving tomaten

Yellow Tom - gele dwergtomaat / siertomaat

De herkomst van dit ras is ons niet bekend. In dit soort gevallen moet niet uitgesloten worden dat het een fantasienaam betreft en dat het ras elders nog onder een andere naam bekend is.

Dit dwergtomaatje is erg leuk om in potten op het terras of balkon te zetten. De planten blijven klein (maximaal 30 à 50 cm hoog), hebben rugosa-bladeren en hoeven niet te worden getopt of gediefd. De gele tomaatjes hebben de grootte van een cherrytomaat; ze variëren enigszins in grootte, doch het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 10 à 11 gram. Goede smaak.

Dit ras wordt wel omschreven als de gele versie van de dwergtomaat ‘Tiny Tim’. Dat is naar onze mening echter niet correct. Weliswaar zijn zowel ‘Tiny Tim’ als ‘Yellow Tom’ dwergrassen, doch wij zien wel verschil in de groeiwijze en het uiterlijk van de planten.

Wel is ons gebleken dat er een grote gelijkenis bestaat tussen de planten van ‘Yellow Tom’ en ‘Minibel’.

Dat de planten van de gele ‘Yellow Tom’ en de rode ‘Minibel’ er precies hetzelfde uit zien is zichtbaar op enkele bijgevoegde foto’s die we in 2020 hebben gemaakt op kantoor, waar de planten op een vensterbank met grote ramen op het zuiden stonden.