Rasbeschrijving meloenen

Witte Suiker

Dit oude ras wordt door verschillende zaadfirma’s op de markt gebracht. Het ras staat ook wel bekend als ‘Westlandse Witte Suiker’ of ‘Westlandse Suiker’.

Zou oorspronkelijk van Amerikaanse oorsprong zijn en in het buitenland ook bekend zijn als ‘Guernsey Conqueror’, ‘Honey Dew de Carne Verde’, ‘Honey Dew’ en ‘Tom Dew’.

‘Witte Suiker’ is een laat rijpend ras met grote vruchten (1,5 tot 2,5 kg). De vruchten zijn iets hoogrond, niet gemoot en hebben in het rijpe stadium een licht net op de schil. Bij rijping is de schil geeloker. Het vruchtvlees is groen van kleur en erg smakelijk (hoog suikergehalte).

De planten groeien matig sterk tot sterk. Er worden verhoudingsgewijs weinig vrouwelijke bloemen gevormd. De vruchtzetting en het uitgroeien van de vruchten verlopen bij dit ras vrij moeizaam. Door veroudering en soms het afsterven van het gewas komt een tweede zetting vaak niet tot stand. Al met al is ‘Witte Suiker’ een moeilijk ras om te telen.

Vroeger werd ‘Witte Suiker’ wel incidenteel geteeld in de Nederlandse professionele tuinbouw en kwamen er derhalve wel wat vruchten van dit ras op de markt. Aangezien de commerciële teelt van meloenen in Nederland nagenoeg verdwenen is en dit ras in de buitenlandse commerciële teelten geen betekenis heeft, zult u derhalve geen ‘Witte Suiker’ meer aantreffen bij de gespecialiseerde groenten- en fruitzaak. Indien u dit oude ras derhalve nog wilt proeven, zult u het zelf moeten telen. Aangezien de teelt van dit oude ras moeizaam is, zijn de geoogste vruchten dan extra exclusief !

‘Witte Suiker’ groeide in 2008 voor het eerst in FruitLent, doch er bestond ook in de jaren daarvoor al ruime ervaring met dit ras.