Rasbeschrijving Kiwibessen

Weiki Plus

‘Weiki’ is een vrouwelijke selectie die in Duitsland werd geselecteerd aan de toenmalige leerstoel voor fruitteelt aan de TU München-Weihenstephan (thans: Fachgebiet Obstbau des Wissenschaftszentrums Weihenstephan für Ernährung, Landnutzung und Umwelt). ‘Weiki’ werd in 1986 geïntroduceerd, waarbij deze -naar de herkomst van de selectie- ook wel “Bayern-kiwi” of “Weihenstephaner kiwi” werd genoemd.

Er zijn mogelijk (lees: waarschijnlijk) verschillende ‘Weiki’-selecties in de handel gebracht, welke allen werden geselecteerd uit het zaailingenbestand van de toenmalige TU München-Weihenstephan. Deze selecties zijn allen verwant aan elkaar en vertonen daardoor onderlinge gelijkenissen. In FruitLent is een selectie van ‘Weiki’ aangeplant. Deze selectie is eveneens door de heer Hermann Schimmelpfeng van het bovengenoemde instituut gevonden en droeg aanvankelijk de naam ‘Selektion 96’, doch draagt nu de naam ‘Weiki Plus’.

‘Weiki Plus’ verschilt van de orginele ‘Weiki’ door de iets grotere vruchten en de betere roodkleuring. De rode verkleuring van ‘Weiki Plus’ is dan ook zeer fraai: de vruchtjes hebben namelijk een prachtige helderrode kleur die een groot gedeelte van de vrucht beslaat (zie onderstaande foto’s). De mate van roodkleuring kan echter van jaar tot jaar variëren. Ook is het gebruikelijk dat de kleur vroeger in het seizoen helderder is dan ten tijde van de rijping; op het rijpingstijdstip is de fraaie helderrode kleur overgegaan in een bruinrode blos.
Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt zo’n 5½ gram, waarbij de grootste vruchtjes circa 7½ gram wegen. Stevige schil. Alhoewel de vruchtjes aan de buitenkant dus een fraaie rode kleur hebben, is het vruchtvlees van binnen gewoon groen van kleur. Het vruchtvlees heeft een zeer zoete en aromatische smaak. Rijpe vruchtjes vallen niet snel van de struik. De bloemen van ‘Weiki Plus’ komen in trosjes van 1 tot 3 stuks.

Het blad valt in de herfst iets vroeger van de struik dan bij de andere rassen in FruitLent.

Naar onze mening zijn de rassen ‘Weiki Plus’ en ‘Maki’ nagenoeg identiek. Als we toch (nauwelijks waarneembare) verschillen zouden moeten benoemen, dan gaat de roodkleuring van ‘Weiki Plus’ misschien iets meer richting helderrood, terwijl en de roodkleuring van ‘Maki’ iets meer richting bruinrood gaat. Verschil is in het rijpe stadium echter niet langer waarneembaar. Voorts rijpen de vruchtjes van ‘Maki’ mogelijk een fractie vroeger. Als er echter al verschillen mochten zijn tussen de beide rassen, dan zijn deze marginaal en nauwelijks waarneembaar.

Er bestaat ook een mannelijke vorm van ‘Weiki’. Deze wordt wel “Weiki male‘ of kortweg ‘Weima’ genoemd. De mannelijke vorm van ‘Weiki’ kan ook worden gebruikt voor de bestuiving van andere vrouwelijke kiwibessen. Bij plantmateriaal dat in Duitsland wordt verkocht staat soms één mannelijke en één vrouwelijke ‘Weiki’ in één pot, waarbij echter niet op voorhand duidelijk is welke de mannelijke en welke de vrouwelijke plant betreft. Doordat een mannelijke en een vrouwelijke plant in één pot staan, wordt dit plantgoed van ‘Weiki’ soms ook wel aangeprezen als “zelfbestuivend”, hetgeen dus suggereert alsof ‘Weiki’ een zelfbestuivend ras is (hetgeen dus niet het geval is).

De plant van ‘Weiki Plus’ is in het voorjaar van 2008 in FruitLent aangeplant en droeg in 2011 voor het eerst vruchten. Hiermee duurde het in vergelijking tot de overige vrouwelijke rassen dus een jaar langer voordat de plant ging dragen. De vruchtbaarheid van ‘Weiki Plus’ treedt dus mogelijk iets later in dan de meeste andere vrouwelijke rassen.

Toen de plant in FruitLent werd aangeplant, stond in dezelfde pot ook een mannelijke vorm van ‘Weiki’; deze is weggesnoeid nadat de mannelijke plant in het voorjaar van 2010 voor het eerst ging bloeien en daarmee duidelijk werd welke van de twee planten de vrouwelijke plant betrof.

In februari 2022 hebben we besloten de collectie met kiwibessen flink in te krimpen. We zijn erdoor gefrustreerd geraakt dat er vrijwel jaarlijks forse aantasting is door het Suzuki fruitvliegje, waardoor nagenoeg de gehele oogst waardeloos wordt. Bij deze inkrimping is ook de struik van ‘Mirzan’ gesneuveld, zodat dit ras niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.