Rasbeschrijving pruimen

Washington

Ook bekend als ‘New Washington’, ‘Bolmar’, ‘Bolmar’s Washington’, ‘Franklin’, ‘Irving’s Bolmar’, ‘Philippe Premier’, ‘Jackson’, ‘Washington Jaune’ en ‘Parker’s Mammoth’.

Dit is een oud ras, waarvan de exacte herkomst niet helemaal zeker is. Volgens een bron zou het ras zijn ontstaan als een zaailing (van het type ‘Reine Claude’), welke zaailing omstreeks 1790 werd gezaaid door William Prince op de Prince’s Nursery in Flushing (New York).
Volgens een andere bron zou het ras ontstaan zijn op de boerderij van de heer Delancey (gelegen op de huidige locatie van de wijk Bowery in Manhattan, New York) als een uitloper van de onderstam van een ‘Reine Claude’-boom, welke boom werd gedood door blikseminslag of storm. Een worteluitloper zou in 1814 op de markt zijn gekocht door de heer Bolmar. Deze uitloper zou omstreeks 1818 bij hem voor het eerst vruchten hebben gedragen, die door de voortreffelijke kwaliteit meteen de aandacht trokken. In 1821 werd de variëteit door Dr. Hosack naar de Horticultural Society in Londen verzonden, van waaruit ze verder werd verspreid.

Welke van de twee bovenstaande versies dan ook (on)juist is, vast staat daarmee in ieder geval wel:
– dat de oorsprong moet worden gevonden nabij New York (USA), en:
– dat deze ontstaan is rondom de eeuwwisseling van de 18-de op de 19-de eeuw, en:
– dat een boom van het type ‘Reine Claude’ aan de basis van het ras staat.

‘Washington’ geeft middelgrote vrijwel ronde tot licht ovale vruchten. De schil is geelgroen van kleur, met een dauwlaag en met aan de zonzijde rode vlekjes. Het vruchtvlees is groengeel tot geel van kleur, vrij stevig, zeer sappig, zoet van smaak met een fijn aroma van het type ‘Reine Claude’. De steen laat gemakkelijk los uit het vruchtvlees. Rijptijd omstreeks begin september.

De boom groeit sterk, vormt een vrij grote, brede, min of meer platronde kroon. Vatbaar voor loodglans, doch verder gezond. De bloesems bloeien middentijds en zijn niet zelfbestuivend. ‘Washington’ staat er om bekend dat het langere tijd kan duren voordat de bomen gaan dragen en ook op latere leeftijd is de productiviteit vaak te onregelmatig en te mager.

Ondanks de zeer goede eetkwaliteit van de vruchten, is dit ras al vele decennia nagenoeg verdwenen vanwege de matige en laat intredende productiviteit.

In vroeger tijden werd het ras ‘Reine Claude d’Oullins’ ook wel aangeplant onder de foutieve naam ‘Washington’.

‘Washington’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 26 maart 2012 geënt op de reeds aanwezige boom van het ras ‘Wignon’. Daarmee is ‘Washington’ onderdeel gaan uitmaken van onze multi-culti pruimenboom. De eerste vruchten zijn in 2014 geoogst.