Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Vladda

‘Vladda’ is een mannelijke selectie welke werd geselecteerd door de bekende Belgische Actinidia-verzamelaar, Christian de Kezel uit Sint-Amandsberg (Oost-Vlaanderen). Hij ontving in 1984 zaden van Actinidia kolomikta uit de botanische tuin van Vladivostok. In die tijd was deze soort hier nog nagenoeg onbekend en voor het uitbreiden van zijn Actinidia-verzameling was Christian de Kezel dus aangewezen op de toen nog moeilijk toegankelijke Sovjet-Unie. Uit de ontvangen zaden selecteerde hij een vrouwelijk ras dat hij de naam ‘Vladdy’ gaf. Deze mannelijke selectie verkreeg de naam ‘Vladda’. De vrouwelijke selectie ‘Vladdy’ is overigens niet in FruitLent aanwezig.

‘Vladda’ blijkt een waardevolle bestuiver te zijn voor vrouwelijke rassen, omdat deze rijkelijk bloeit en een lange bloeiperiode heeft: deze bloeit reeds voor het openen van de eerste vrouwelijke bloemen en nog een week na het openen van de laatste vrouwelijke bloemen. De bloemen komen in trosjes van 1 tot 3 stuks.

De planten van ‘Vladda’ gaan reeds zeer snel bloeien, gewoonlijk al het eerste jaar na het stekken. De bladeren van ‘Vladda’ hebben een minder uitgesproken witte / rozerode bladverkleuring in vergelijking tot de mannelijke selecties die speciaal voor de sierwaarde in de handel zijn.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2010 een plant van ‘Vladda’ aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.