Rasbeschrijving tomaten

Vivagrande - rode vleestomaat

Dit ras was aanvankelijk bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘232-x’ en is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt.
Het ras is omstreeks 2018 geïntroduceerd met een zogenaamde “Open source licentie”. Bij deze vorm van licentieovereenkomst wordt geacht dat degene die zaden of planten van ‘Vivagrande’ verkrijgt de gratis licentieovereenkomst accepteert, inhoudende dat het iedereen vrij staat om de open-source rassen te gebruiken (kweken, vermenigvuldigen, verder ontwikkelen). Bovendien mag niemand de zaden of de daaruit verkregen doorontwikkelingen privatiseren door middel van octrooi of kwekersrecht. Elke ontvanger wordt geachte dezelfde rechten en plichten over te dragen aan toekomstige gebruikers van de zaden en daaruit verkregen doorontwikkelingen. De exacte licentievoorwaarden zijn te vinden op Opensourceseeds.

‘Vivagrande’ is een rode vleestomaat met platronde niet-geribde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 200 gram. In het onrijpe stadium hebben de vruchten een donkergroene kraag. Het vruchtvlees is stevig en laat zich daardoor goed in plakken snijden, bijvoorbeeld voor op brood. Ook geschikt voor verwerking. De eerste vruchten rijpen middentijds. De vruchten hebben een milde evenwichtige smaak.

‘Vivagrande’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Vivagrande’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten zijn zeer productief met een tamelijk zwakke groeikracht en een gemiddelde bladdichtheid. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Door de zwakke groeikracht ook prima geschikt om in potten te telen.

Zaden van ‘Vivagrande’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021).