Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Vitakola

‘Vitakola’ is een vrouwelijk ras welke werd geselecteerd door Jan Kola (Jesenik, Tsjechische Republiek). Hij selecteerde dit ras uit zaailingen welke hij verkreeg uit zaden van onbenaamde selecties van de soorten Actinidia arguta en Actinidia kolomikta die hij in 1975 ontving van de botanische tuin van Moskou en een aantal andere instituten. Deze zaailingen werden in zijn tuin in Ostrava – Poruba (Tsjechoslowakije) opgekweekt en begonnen vruchten te dragen in de 80-er jaren. Eén zaailing van Actinidia kolomikta met de aanvankelijke aanduiding “zaailing nr. 17” of “Kolas # 17” viel in positieve zin op en werd omstreeks 2007 geïntroduceerd onder de naam ‘Vitakola’.

Dit ras wijkt in enkele opzichten af van de Russische vrouwelijke rassen. Ten eerste zijn de vruchten van ‘Vitakola’ veel langwerpiger van vorm en ook groter van formaat dan van de meeste andere vrouwelijke rassen. Ten tweede komen de bloemen van ‘Vitakola’ in trosjes van twee tot drie (in plaats van veelal alleenstaande bloemen). Door deze combinatie geeft ‘Vitakola’ dus veel meer vruchten en zijn deze bovendien gemiddeld groter, waardoor de planten per saldo productiever zouden moeten zijn dan van veel andere vrouwelijke rassen.

Samen met het oude Russische ras ‘Krupnoplodnaya’ geeft ‘Vitakola’ van de Siberische mini-kiwi’s de grootste vruchten. De vruchten van ‘Vitakola’ zijn groen tot groengeel van kleur, zeer langwerpig van vorm (lengte circa 4 à 4,5 cm), ovaal, langwerpig, soms licht afgeplat. Ze hebben een vruchtgewicht van circa 4,7 gram (tot maximaal 10 gram). Uit metingen in het Bio lab Ostrava – Martinov is gebleken dat het gehalte aan vitamine C zeer hoog is: maar liefst 1.520 mg per 100 gram !

De vruchten hebben ten opzichte van de Russische vrouwelijke rassen één nadeel: het aroma is minder uitgesproken. Dit wil niet zeggen dat de vruchten niet goed smaken, de smaak is nog steeds voldoende, doch duidelijk minder uitgesproken dan van de oudere Russische rassen. Net als de bij de overige vrouwelijke rassen vallen de rijpe vruchtjes helaas gemakkelijk van de plant.

De planten gaan enkele jaren na het planten wit-roze bladverkleuring vertonen.

Het ras ‘Vitakola’ is sinds het voorjaar van 2012 in FruitLent aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.