Rasbeschrijving paprika's

Violgo

Kleurt van lila naar geel.

Dit ras hebben wij onder de naam ‘Violettes Goldstückchen’ verkregen via de specialiteitenkwekerij Deaflora in Werder (oost-Duitsland). De exacte herkomst van dit ras is ons niet bekend. Omdat we deze lange Duitse naam nogal onhandig vonden, hebben wij zelf de vrijheid genomen deze af te korten tot ‘Violgo”.

Net als ‘Tequila’, ‘Lilac’ en ‘Islander’ zou het hier een lila paprika betreffen. De lila kleur is in feite niets anders dan een witte paprika met een paars velletje. Nadat wij het ras in onze hobbykas getest hadden, bleek de lila kleur in het onrijpe stadium toch wel wat af te wijken van de andere lila rassen: de onrijpe kleur van ‘Violgo’ is duidelijk donkerder, waarschijnlijk doordat de basiskleur toch meer groen dan wit is.

‘Violgo’ geeft kleine dunwandige vierkant tot iets langwerpig geblokte vruchten met een formaat van zo’n 5-7 cm lang en zo’n 6 cm breed, met een gemiddeld vruchtgewicht van 60 à 65 gram.

Hetgeen ‘Violgo’ heel bijzonder maakt, is dat de vruchten in het rijpe stadium niet rood, doch geel verkleuren. Voor zover ons bekend is ‘Violgo’ het enige ras met deze kleurencombinatie. Het uiterlijk is in geval van ‘Violgo’ ook spectaculair nadat de vruchten naar geel zijn doorgekleurd: de goudgele kleur wordt dan namelijk nog overdekt met lila flarden (zie de onderstaande rechterfoto).

Lila paprika’s zijn normaal gesproken bedoeld om het onrijpe stadium te worden geoogst, omdat de lila kleur fraai afsteekt bij een palet met andere kleuren paprika’s. In het geval van ‘Violgo’ blijven de vruchten ook in het rijpe stadium bijzonder om te zien, vanwege de paarse flarden die dan nog steeds op de gele vruchten zichtbaar zijn (zie de onderstaande rechterfoto).

De planten hebben een gemiddelde groeikracht met een goede zetting.