Rasbeschrijving paprika's

Violetta

Kleurt van paars naar rood.

Dit ras geeft fraaie dikwandige geblokte vruchten (200 – 250 gram) die in het onrijpe stadium paars (violet) van kleur zijn. In het rijpe stadium kleuren de vruchten rood.

Door de bijzondere paarse kleur is het ras natuurlijk speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De donkerpaarse vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika’s. De paarse kleur is in feite niets anders dan een groene paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt grotendeels bij verhitting. Een paars gekleurde paprika smaakt derhalve hetzelfde als een groene.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd dit ras in de Nederlandse glastuinbouw wel geteeld door enkele specialiteitenkwekerijen. Medio jaren ’90 werd dit ras vervangen door ‘Mavras’ die grotendeels dezelfde kenmerken heeft, maar dan met ingekruiste virusresistenties.

Zaden van ‘Violetta’ zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2021 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zo nodig worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.